zondag 14 september 2014

Naar buiten in het achterland van Texel (16.1) en door De Muy (16.2)

Zondag 14 september 2014
Op de zeedijk bij Oudeschild, met Den Helder en 't Horntje op de horizon













Naar het westen voor de zon
Aanvankelijk was het de bedoeling om vandaag te gaan wandelen in Drenthe, maar toen we gisteravond in het weerbericht zagen dat noordoost-Nederland bewolking en regen zou krijgen, en dat het in het westen van Nederland zonnig weer zou worden, besloten we om onze plannen voor morgen te veranderen. Daarom rijden we vanmorgen om 8.00 uur vanuit Stiens richting Den Helder. Om 9.30 uur gaan we met de veerboot over naar 't Horntje op Texel, en om 10.00 uur rijden we de Texelse visserijhavenplaats Oudeschild binnen. Hier begint ons eerste deel van de beide wandelingen van vandaag.

Twee wandelroutes
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn achtereenvolgens de routenummers 16.1 met als titel ‘Het achterland van Texel’ en 16.2 met als titel ‘De Muy’, beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 12 kilometer lang en de tweede route is 7 (in het broedseizoen) of 10 kilometer (buiten het broedseizoen), en aangezien enkele weken geleden wegens het einde van het broedseizoen het natuurreservaat van De Muy weer open is gesteld kiezen we voor de lange routeversie, en wandelen we vandaag totaal 22 kilometer.

Van Oudeschild naar Den Burg
Vanuit de zeehaven van Oudeschild gaan we de Waddenzeedijk op, langs de Waddenzee, met op de horizon links aan de overzijde van het Marsdiep de havenplaats Den Helder, en recht vóór ons de veerhaven van 't Horntje op Texel. Het is prachtig zonnig weer, en dat blijft de hele dag zo. De schapen liggen vanmorgen genoeglijk boven op de zeedijk in de warme najaarszon.
Ter hoogte van het dijkgemaal De Schans verlaten we de zeedijk, om langs het gerestaureerde fort De Schans in de richting van Den Burg te lopen. Halverwege dit traject komen we door het hoger gelegen Landschapsreservaat De Hoge Berg. Door dit schilderachtige achterland van Texel wandelen we zo naar de rand van Den Burg.

Over De Hoge Berg
Langs de VVV, het gemeentehuis, de jeugdherberg en het zwembad wandelen we over de onverharde Slingerweg Den Burg weer uit. We gaan dan over mooie onverharde paden De Grote Berg weer op, de 15 meter hoge keileemrug in dit Texelse landschap, die is ontstaan door het landijs van de voorlaatste IJstijd. In de afdaling passeren we de Georgische Begraafplaats, een herdenkingsveld voor de Georgische soldaten die hier op Texel stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Langs Brakenstein wandelen we over het Skillepaadje weer terug naar Oudeschild. Om 12.45 uur zijn we weer terug op het haventerrein, waar onze auto staat geparkeerd. We rijden dan direct van Oudeschild via Den Burg en De Koog naar het natuurgebied De Muy, ten noorden van De Koog.

Nationaal Park de Duinen van Texel
Aan het eind van de Muyweg parkeren we onze auto, en dan wandelen we tegen 13.30 uur via de duinopgang het Nationaal Park de Duinen van Texel binnen. Over het halfverharde pad van de Slag door Nederlanden wandelen we naar het Natuurreservaat De Muy. Links en rechts staan bramenstruiken, vol met helderrode en donkerpaarse bramen. Een aantal wandelaars loopt hier met emmers om onderweg bramen te plukken. In de weilanden van dit duingebied grazen kleine zwart-bruine oerossen. Als we over het veerooster aan de rand van dit duinweidegebied komen, gaan we door De Muy in de richting van het Noordzeestrand. We wandelen door een prachtig duinenlandschap, en als we bij de hoge kijkduin de omgeving vanaf dit uitzichtspunt hebben bekeken, nemen we een korte etenspauze halverwege de trappen van deze hoge duin.

De Koog
Vlak vóór de buitenste duinenrij gaan we over een mooi duinenpad verder in zuidelijke richting naar De Koog. Bij Paal 21 gaat we de duinen over, om even op het strand te kijken. Daarna lopen we door de duinen verder naar de duincamping het Kogerstrand. Links en rechts zien we veel fazanten. Prachtig om deze sierlijke vogels hier in zo groten getale te zien in de duinen en op de grotendeels al weer verlaten camping.
Vlak vóór de Badweg tussen De Koog en Paal 20 draaien we in noordoostelijke richting om en gaan we over smalle bospaden door het naaldbos van De Koog weer terug naar het natuurreservaat De Muy.
Ter hoogte van de (schapen-)Boet van Hopman wandelen we De Nederlanden weer in. Heel even wordt het bewolkt en voelen we enkele regendruppeltjes, maar vrij snel daarna schijnt de zon al weer volop. Wat is het een prachtige wandeldag vandaag.

Natuurreservaat De Muy
Een eind verderop komen we weer in het weidegebied van De Muy. Over enkele grote stapstenen verlaten we het brede wandelpad om dan slingerend door het mooie duinenlandschap weer in de richting van de Noordzee te lopen. Op een hoger gelegen duinenrug passeren we de Binnen Muy, één van de duinmeren in De Muy.
Hier lopen we in het natuurgebied dat tijdens het broedseizoen is gesloten voor het publiek. Nog maar sinds 16 augustus 2014 is dit broedterrein van de duinvogels weer opengesteld voor het publiek. In de combinatie met de aangename temperatuur (20 graden Celsius), de prachtige Nederlandse wolkenluchten en de lekker warme najaarszon lopen we hier door een bijzonder natuurlandschap, dat zich onder deze weersomstandigheden ook schitterend tooit in kleuren en geuren.
Na de tien kilometers van dit tweede deel van onze wandelroute komen we weer terug bij de duinopgang ter hoogte van de Muyweg.

Vaar-wel veelzijdig Waddeneiland
Om 16.15 uur rijden we via Den Burg weer terug naar de veerboot in 't Horntje. De grote veerboot ligt nagenoeg klaar voor vertrek. We kunnen direct met onze auto de veerboot in rijden, en enkele minuten later vertrekt de boot al weer naar de vast wal. Ongeveer een kwartier later rijden we in Den Helder de veerboot weer uit, om terug te keren naar Stiens.
We zien terug op een hele mooie wandeldag, met schitterend zonnig najaarsweer, en twee prachtige wandelroutes door heel verschillende landschappen van dit veelzijdige Waddeneiland Texel.

Geen opmerkingen: