zaterdag 13 september 2014

Libbie en de luchtballon

Zaterdag 13 september 2014

Cover van het kinderboek 'Libbie en de luchtballon'



















Marjolein & Marriët
Vorige maand is het boek 'Libbie en de luchtballon' gepubliceerd. Dit mooie kinderboek is geschreven door mijn Stenden-collega Marjolein van der Moolen. De illustraties en de vormgeving zijn verzorgd door mijn ex-collega Marriët Trip-Nekeman. Beiden zijn onderwijskundige.
Jaren geleden schreef Marjolein de basis van dit verhaal, en nu is het er in goede samenwerking met haar voormalig collega Marriët dan toch van gekomen om dit kleurrijke kinderboek uit te geven via de Friese uitgeverij Louise.
Het is een mooi leesboek voor kinderen, maar ook een boek om voor te lezen door bijvoorbeeld (groot)ouders, vooral ook als het met je (klein)kind (even) niet zo goed gaat.
Behalve een leesboek, is het ook een doe-/kookboek, want de lekkerste gerechten - zoals de 'rodekoolgehaktaardappelpureeschotel' - die in de luchtballon uit de toveroven komen, wil je als lezend kind natuurlijk zelf ook maken & proeven.

Libbie & Luuk
Het boek is geschreven voor kinderen van ongeveer zeven tot elf jaar oud. Het is een vrolijk en spannend boek; het gaat over het maken van vriendschap, en het blijkt aan het eind van het verhaal toch ook een boek over verlies en verdriet te zijn, en dat allemaal gezien door de bril van Libbie.
Libbie heeft met haar opvliegendheid een probleem. Maar problemen zijn er om op de lossen. En Libbies opa Luuk wil haar daar graag bij helpen, door haar meer zelfvertrouwen te geven. Daarvoor hadden ze samen 'Oplossingenland' bedacht, want in dat land zal toch zeker voor elk probleem een oplossing zijn, en dan dus óók voor het probleem van Libbie.
Libbie wordt door de auteur uitgebreid in woorden getekend. Libbie is zenuwachtig, verlegen, ongerust, voelt een knoop in haar buik en ze heeft helaas geen vrienden,
Libbie gaat varen, in een luchtballon, op weg naar Oplossingenland. Onderweg sluit ze vriendschap met toevallige voorbijgangers, zoals Pechvogel, Cowboy, Bezem, Tapijt, Vlieger, Vlinder en Zomerjurk.

Probleem & Oplossing
Samen met al die nieuwe vrienden vaart Libbie de oplossing voor ieders probleem tegemoet.
's Avonds voordat Libbie gaat slapen, neemt ze met opa Luuk de leerpunten van de dag nog even door, bijvoorbeeld: je moet je niets laten aanpraten en je niet zo snel van de wijs laten brengen, je moet daarentegen in je eigen gevoel geloven en jezelf niet opsluiten, maar op zoek gaan naar iemand die bij je past. En een ander helpen, geeft je een goed gevoel.
Hoe dichter Libbie en haar vriendjes bij Oplossingenland komen, hoe vrolijker, gelukkiger en zelfverzekerd Libbie wordt. Ze leert weer te genieten van het leven.

Het is niet altijd leuk als je perfect bent.
Het geeft niet als je een beetje anders bent.
Je hoeft geen Pechvogel te zijn als je je een Geluksvogel voelt.
Het maakt niet uit waar je je verjaardag viert, ..... 
..... als het maar met vrienden is
(toch mis je dan de mensen van wie je houdt)
Niet alles wat mooi is, is ook goed en veilig.
De oplossing zit in jezelf.

Geen opmerkingen: