zondag 10 augustus 2014

Zomerexpositie in Sint-Jacobiparochie over Pelgrimeren

Zaterdag 9 augustus 2014
Standbeeld van Santiago in de pelgrims-expositie

Pelgrim in gedachten onderweg
Tot en met 13 september 2014 kun je in De Groate Kerk in het Friese Sint-Jacobiparochie nog de expositie bezoeken over Pelgrimeren.
Het thema van deze tentoonstelling is: 'Pelgrim, in gedachten onderweg'.
Elke zaterdag is deze speciale tentoonstelling geopend van 11.00-16.00 uur.
De toegang is gratis en alle bezoekers worden ontvangen door pelgrims, die je als gastheer en gastvrouw van harte welkom heten.
Deze week teruggekomen van onze zomerpelgrimage van de afgelopen vier weken op de camino in Spanje, hebben Durkje en ik vanmiddag deze boeiende expositie direct bezocht.

Veelzijdige expositie over pelgrimeren
Hieronder volgt een beknopt overzicht van deze tentoonstelling:
  • Het eerste onderdeel is het zogenoemde 'Klein labyrint van Sint Jacob'. Het labyrinth heeft de vorm van een kinkhoorn, een schelp met drie niveau's: het lichamelijke, het sociale en het spirituele. In dit labyrinth wordt de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in collage-vorm uitgebeeld aan de hand van de volgende symbolische thema's: Tuin, Oude stad, Keuze, De poort uit, Zwaard, Balling, Nacht, Ster, Brug, Offer, Verzoening, De poort in, Nieuwe stad en Vrede.
  • Als tweede onderdeel worden de 51 prachtige stempels van het Fries-Overijsselse Jabikspaad (pelgrimspad) tentoongesteld; deze zijn ontworpen door de Friese heraldicus Jelle Terluin.
  • Het nieuwe standbeeld van 'Sint Jacobus' (Santiago) van de nieuwe Heilige Jacobus de Meerdere-parochie in Noordwest-Fryslân kan hier worden bezichtigd. 
  • Rondom is er een serie prachtige foto's van de Friese pelgrims Dick & Sidon Wesselius te zien, van de wandelpelgrimage die zij al in 1994 hebben gemaakt van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Veel activiteiten op zaterdag
Rondom deze tentoonstelling is er nog van alles te beleven, bijvoorbeeld:
  • In het kader van deze thema-expositie is een gevarieerd programma van activiteiten opgesteld, zoals discussiebijeenkomsten, waarbij ervaringen van pelgrims aan de orde komen. Verder draaien er films en zijn er muziekoptredens.
  • Tevens zijn er vanuit De Groate Kerk vier verschillende zogenoemde 'Jabiksrûntsjes' uitgezet; dat zijn wandelingen van 8 tot 16 kilometer, onder meer langs de Friese Waddenzeedijk. Routes liggen hier klaar, dus u kunt ook direct aan de wandel.
  • Voor een meerdaags bezoek kan worden overnacht in de nabijgelegen Jacobshoeve te Sint-Jacobiparochie.
  • Tijdens de tentoonstelling is er ook een verkooptafel, waarop allerlei zaken kunnen worden bekeken en gekocht die iets met pelgrimeren en met het Friese Jabikspaad te maken hebben, zoals de wandelgids van het Jabikspaad, boeken, pelgrimsattributen (Jacobsschelp, Wulk, Textieletiket, Stempelkaart), ansichtkaarten, kaarsen, en nog veel meer.
  • Op de tweede en vierde zaterdag is bovendien in het drie verdiepingen tellende voorportaal van De Groate Kerk ook het 'Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacob' geopend, en zijn daar pelgrims aanwezig, die u van alles kunnen vertellen over bijvoorbeeld het fietsend en wandelend pelgrimeren van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela, ofwel: 'van Sint Jacob, naar Sint Jacob'.
Jubileum-tentoonstelling voor pelgrimsgenootschap en Jabikspaad
Deze unieke tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Jabikspaad Fryslân, Stichting De Groate Kerk en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, en is mede mogelijk gemaakt door de benodigde financiële ondersteuning van de Stichting Bildtse Belangen en van de Provincie Fryslân.
Deze expositie staat ook in het teken van het 15-jarig bestaan van het Jabikspaad (van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt) en het 25-jarig bestaan van de Friese afdeling van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
Op de websites van de deelnemende organisaties vindt u meer informatie over tijden en programma's van deze bijzondere pelgrimstentoonstelling.
Op alle zaterdagen tot en met 13 september 2014 bent u van 11.00-16.00 uur van harte welkom.
Kom als pelgrim of als belangstellende, ontmoet hier pelgrims, en word zelf wellicht enthousiast - en ooit ook nog eens pelgrim?

Geen opmerkingen: