zondag 10 augustus 2014

Vakantiebijbelgids 2014 - Woorden voor onderweg

Zondag 10 augustus 2014
Cover van de Vankantiebijbelgids 2014

Vakantiebijbelgids op vakantie
Jaarlijks ontvangen we vóór de zomervakantie als donateurs van Ark Mission thuis de nieuwe Vakantiebijbelgids voor de komende zomervakantie. Deze bijbelorganisatie was tot en met 2008 bekend onder de naam 'Vereniging tot Verspreiding der Heilige Schrift/Bijbel Kiosk Vereniging'.
Sommige kerken kiezen ervoor om deze gids huis-aan-huis te verspreiden. Christelijke recreatieorganisaties schenken de gids bijvoorbeeld aan hun gasten. Reisleiders gebruiken deze gids bij hun dagopeningen en/of dagsluitingen. 
En Durkje en ik nemen al vele jaren lang de actuele Vakantiebijbelgids mee naar onze vakantiebestemmingen. Ook dit jaar hebben we deze Bijbelleesgids meegenomen, deze keer naar Spanje, waar we vier weken op het pelgrimspad van Sint Jacobus (Camino de Santiago: Camino del Norte & Camino Primitivo) liepen. Consequentie is dan echter wel dat we gedurende die vakantieweken de doorgaande Bijbellezing van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) even los laten, maar dat zal ons vast wel worden vergeven.
Alle Bijbelgedeelten van deze Vakantiebijbelgids komen uit de Nieuwe Bijbelvertaling, uitgegeven door het NBG.
 
De Bijbel dichtbij
De titel van de Vakantiebijbelgids 2014 is: "Woorden voor onderweg"voor Durkje en mij als pelgrims dus heel toepasselijk.
Drie jaar geleden kwam de feestelijke 40e editie van de Ark Mission Vakantiebijbelgids uit. Nu al meer dan 40 jaar bewijst de Vakantiebijbelgids zijn waarde; de gids biedt een aandachtig en waarde(n)vol moment met God tijdens de vakantie. Maar dan nèt even anders dan je thuis gewend bent; in een periode dat je samen de tijd kunt nemen om stil te staan bij wat de Bijbel zegt in Gods naam, en om te ontdekken hoe verrassend actueel Bijbelwoorden ook nu nog zijn voor je leven.
 
Geen internet-connectie 
Bij elke dagtekst lees je ook dit jaar weer een 'Nadenker', een gespreksprikkel, om voor en/of na het lezen met elkaar na te denken over het bijbelgedeelte van de dag.
Mij viel op dat er dit jaar in of op de Vakantiebijbelgids geen QR-code meer staat, waarmee je vorig jaar nog de ondersteunende website www.vakantiebijbelgids.nl kon openen, waarop je aanvullende informatie vond, die bij het bijbelgedeelte van die dag hoorde. Daar vond je vorig jaar bijvoorbeeld kaarten, liederen, spelletjes, kunst, foto's en filmfragmenten. Om een of andere reden is dat er dit jaar kennelijk uit weggelaten door Ark Mission.
Je kunt de hele Vakantiebijbelgids 2014 wel downloaden van internet via deze website.
 
De Blijde Boodschap doorgeven, toepassen en voorleven
Deze bijbelleesgids biedt een programma voor drie weken.
Voor dit jaar hebben drie auteurs een selectie gemaakt uit de Bijbel. Zij schreven ieder voor één vakantieweek voor elke dag een korte vakantiegerichte overdenking, met woorden voor onderweg.
  1. In de eerste week geeft dominee Johan Sparreboom (predikant in Krimpen aan den IJssel) je voor onderweg woorden mee van Gods profeten Gideon, Jefta en Simson. Zijn Nadenker: "Wat maakt jou onrustig? En wat heb je nodig om weer tot rust te komen?"
  2. In de tweede week schrijft Paul Abspoel (uitgever bij Ark Misson) over woorden uit het leven van Jezus Christus.  Zijn Nadenker: "Zie jij iets van Jezus in deze vakantie?"
  3. In de derde week sluit Erica Kramer (redacteur bij Ark Media) af met woorden uit het leven van de apostel Paulus. Haar Nadenker: "Waar merk jij aan dat God van niemand van ons ver weg is?"
 
Bidden is praten met God
Elke dagtekst wordt afgesloten met een kort gebed, met een enkele vraag aan God, of een kort dankwoord tot God, klip en klaar, bijvoorbeeld als volgt:
Dag 1 van Week 1:
Vader, 
U kent mijn twijfel. 
Schenk mij in deze vakantietijd echte rust. 
Amen.
 
 
Dag 1 van Week 2:
Jezus,
wilt U met mij/ons mee reizen?
Amen.
 
 
Dag 3 van Week 3:
Heer,
wij zijn met U onderweg.
Laat ons bemoedigend spreken,
daadkrachtig helpen
en liefdevol dienen
als dat van ons wordt gevraagd.
Amen.

Geen opmerkingen: