zondag 10 augustus 2014

Goud eten in't Grunninger Goudkantoor

Woensdag 6 augustus 2014
IJs met Groninger koek, en dan de koffie

't Is nait aal doage kovvie mit kouke
'Het is niet alle dagen feest', maar vandaag wel.
Tegen de avond rijden we de stad Groningen binnen. Eén van de eerste dingen die ons opvalt, is een jonge dame die een winkelwagen van IKEA terug duwt in de richting van dit woonwarenhuis in Groningen. Het zou een aanstaande studente kunnen zijn, die momenteel bezig is haar pas toegekende nieuwe studentenkamer in te richten, voordat over enkele weken haar studie bij de hogeschool of universiteit aanvangt. Het is jaarlijks het gebruikelijke tafereel: die nog jonge studenten in spe, druk in de weer om hun stekkie te vinden, en dat dan naar eigen smaak en met beperkt budget in te richten.
Maar dat is niet de reden dat we hier vanavond zijn.

Joardagseten in Stad
Durkje was in de zomervakantie jarig, en het is inmiddels traditie in onze familie dat we tegen het eind van de zomervakantieperiode als gezin met alle kinderen uit eten gaan. Dit jaar hebben de in Groningen wonende kinderen een eetgelegenheid voor en met ons geselecteerd, waar we in elk geval ook Durkje haar verjaardag in gezinskring gaan vieren.
Het is niet alle dagen feest, maar vandaag dus wel.

't Het mooi west
We gaan vanavond uit eten naar café-restaurant Goudkantoor, gevestigd aan het Waagplein, achter het stadhuis aan de Grote Markt. Het Goudkantoor is gebouwd in 1635 en heette toen het Collectehuis. Het was een belastingkantoor voor Stad en Ommelande. De naam 'Goudkantoor' - zo genoemd door de Groninger bevolking - stamt uit de periode 1814-1887. De naam werd langzamerhand ook in officiële documenten overgenomen. Het pand werd in die periode ook gebruikt als Waarborgbureau voor Goud- en Zilverwerken. De gouden en zilveren voorwerpen werden gekeurd en van een merkje voorzien. Dit gebouw heeft vroeger nog veel andere functies gehad, zoals: natuurhistorisch museum, scheepvaartmuseum, VVV-kantoor, stadjerhuis & informatiedesk voor de gemeente Groningen.
Tegenwoordig is het gelijknamige café-restaurant erin gehuisvest.
Je kunt merken dat Groningen als studentenstad echt nog tot leven moet komen, want in de binnenstad, op het terras en in het Goudkantoor is het nog rustig.
We genieten van de heerlijke gerechten, en van de gezelligheid van bijvoorbeeld ook alle vakantieverhalen van de afgelopen weken. We sluiten niet af met koffie met koek, maar eerst met een ijsdessert waarin Groninger koek is verwerkt, en daarna pas de koffie.
En dan kunnen we met de Groningers zeggen: "'t het mooi west".

Geen opmerkingen: