maandag 23 juni 2014

Un chemin de St-Jean-Pied-de-Port à Irún

Maandag 23 juni 2014
Cover van de wandelgids

Vier historische Franse pelgrimsroutes 
In de periode van 2005 tot en met 2012 hebben Durkje en ik de pelgrimstocht van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela gelopen.
We hebben er indertijd voor gekozen om zoveel mogelijk de beschreven historische pelgrimsroutes te volgen.
Frankrijk kent van origine vier belangrijke startplaatsen of doorgangsplaatsen, waar pelgrims uit allerlei windtreken bij elkaar kwamen, om van daaruit verder te trekken naar Santiago de Compostela. Vanuit deze vier steden kon en kun je als pelgrim je pelgrimage aanvangen of vervolgen op de volgende Franse routes:
  • De Via Lemovicensis, die begint in Vézelay; dit is de route die wij hebben gelopen in de richting van de Pyreneeën, naar Saint-Jean-Pied-de-Port.
  • De Via Podiensis, die begint in Le Puy-en-Velay, ook in de richting van de Pyreneeën, naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Het eerste traject van deze route tot Montréal du Gers liepen we in 2013, en het tweede deel van deze route al in 2011.
  • De Via Turonensis, die begint in Parijs.
  • De Via Tolosana, die begint in Arles.
Verlangen en terug naar de Camino
Na de Via Lemovicensis vervolgden Durkje en ik aan de overzijde van de Pyreneeën in het Noord-Spaanse binnenland de zogenoemde 'Camino Franchés' naar Santiago de Compostela.
Veel pelgrims die na deze vanuit Nederland ongeveer 3.000 kilometer lange pelgrimage zijn teruggekeerd in hun thuisland, lezen zoveel mogelijk wandelverslagen van anderen, wisselen tijdens pelgrimsdagen met andere pelgrims hun pelgrimservaringen uit, en verlangen terug naar de camino; naar dezelfde route, of naar een andere aanlooproute naar Santiago de Compostela.
Niets is ons vreemd, dus ook bovenstaande is op ons beiden van toepassing.
Wij wilden dus weer op pad, maar dan via een andere route.
Maar welke route kies je dan?

Via Podiensis
Na lang wikken en wegen hebben we ervoor gekozen om deze keer niet de andere noord-zuidroute te bewandelen, maar één van de beide oost-westroutes. We kozen voor de pelgrimsroute vanuit Le Puy-en-Velay over de 'Via Podiensis' en dan daarna over de 'Camino del Norte', de Noord-Spaanse kustroute voor pelgrims naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Om van de Franse Via Podiensis over te stappen op de Spaanse Camino del Norte moet je het tussenliggende traject van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port in de Pyreneeën overbruggen naar het Spaanse Irún, dat aan de Baskische Golf ligt.
Daartoe staan je drie wandelroutes ter beschikking. De eerste gaat aan de noordzijde laag door de Pyreneeën, de tweede gaat hoog door de Pyreneeën, en de derde gaat aan de zuidzijde laag door de Pyreneeën.

Pelgrimeren van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Irún
Durkje en ik hebben gekozen voor de noordelijke Pyreneeën-route, genaamd 'Un chemin de St.-Jean-Pied-de-Port à Irún'. Deze route is in de gelijknamige wandelgids voor pelgrims beschreven in vier etappes, van Saint-Jean-Pied-de-Port via Bidarray, Pas de Roland, Espelette en Ascain naar Irún in Spanje. Deze 75 kilometer lange wandelroute door de noordzijde van de Pyreneeën hebben Durkje en ik eind april 2014 in de volgende vier pelgrimsdagen gelopen:
  1. Op 27 april 2014 van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Bidarray, over een afstand van 22 kilometer;
  2. Op 28 april 2014 van Bidarray naar Espelette, over een afstand van 17 kilometer;
  3. Op 29 april 2014 van Espelette naar Ascain, over een afstand van 17,5 kilometer;
  4. Op 30 april 2014 van Ascain naar Irún, over een afstand van 18,5 kilometer.
Spoorzoeken als pelgrim
De routegids is Franstalig. Op internet vonden we een Nederlandstalige vertaling van deze routegids. Op internet vonden we ook vier plattegronden van de noordelijke Pyreneeën, met daar de vier etappes in getekend. Met die drie documenten zijn we meerdaags en op de bonnefooi op pad gegaan.
Deze tocht vraagt enige oplettendheid, want de route is beknopt beschreven, de routekaarten zijn globaal, en vanaf halverwege de eerste etappe tot aan de Frans-Baskische kust is de route niet bewegwijzerd. Met behulp van beschrijvingen, kaarten, zonnestand & boerenverstand, met hulp van de plaatselijke Baskische bevolking en met onze ruime ervaring als wandelende pelgrims hebben we deze uitdagende pelgrimsmeerdaagse nagenoeg conform de beoogde route kunnen bewandelen.
De routegids biedt de nodige informatie voor onderweg. Zo vind je in de gids de afstanden tussen de belangrijkste doorgangsplaatsen en van de meest markante plaatsen is ook aangegeven op welke hoogte deze locaties liggen. Deze wandelgids geeft beknopt ook enige informatie over de belangrijkste horecagelegenheden langs de route, zoals pelgrimsherbergen (refugio's), gîtes (d'etape), pensíons, hotels, café's, restaurants; en ook plaatselijke VVV's worden erin vermeld; veelal met adressen, telefoonnummers en met een prijsindicatie voor overnachtingen.

Maar nooit zoals je had gedacht
Ervaren wandelaars en pelgrims weten al die informatie op hun waarde te schatten. Mooi dat het er in staat, maar de vermelding is nooit een garantie dat het (nog) open is. Als je 's morgens vertrekt, weet je dus niet waar je vandaag zult eten, drinken, rusten en slapen, maar daarover hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken, want het komt eigenlijk altijd wel goed, al is het meestal niet zoals je het vanmorgen had gedacht. Maar ook dat hoort bij de aard van het altijd weer verrassende pelgrimeren.

Geen opmerkingen: