donderdag 26 juni 2014

Foto-expositie over de Grand Tour in Zuid-Afrika

Dinsdag 24 juni 2014
Drie van de foto's van studenten Creatieve Therapie van Stenden Hogeschool











CT-stage in Zuid-Afrika
In het kader van de zogenoemde Grand Tour zijn studenten van de HBO-bachelor-opleiding Creatieve Therapie van Stenden Hogeschool naar Zuid-Afrika geweest. Ze hebben van november 2013 tot februari 2014 stage gelopen bij het 'Jehovah Jireh Children's Home' in het Zuidafrikaanse Alexandria.
tijdens deze stage hebben ze in dit weeshuis allerlei activiteiten ontplooid op het gebied van Drama en Beeldend vormen. Van die activiteiten en van die stage hebben ze een fotoserie gemaakt, waarvan momenteel een fotoreeks wordt geĆ«xposeerd in de Expo-gang van Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

Leven in een weeshuis
In dit Zuidafrikaanse weeshuis wonen ongeveer 100 kinderen in de leeftijd van 2 maanden tot 17 jaar. De meeste kinderen zijn door hun ouders of familie hier gebracht, omdat zij zelf niet voor deze kinderen kunnen zorgen. Andere kinderen zijn hier omdat ze als wees zijn geadopteerd door Molly & Neels Bom, die dit weeshuis leiden.
Veel van deze kinderen lijden aan lichamelijke en/of geestelijke klachten, die veelal door bijvoorbeeld verwaarlozing en kindermishandeling zijn veroorzaakt. Het groot aantal kinderen dat in dit weeshuis verblijft, maakt het moeilijk om deze kinderen voldoende aandacht of bescherming te geven.

Geslaagde stageperiode
Twee van de CT-stagiaires Ursula en Monika geven aan dat ze als CT-stagiaires in dit weeshuis verschillende activiteiten hebben aangeboden, die voornamelijk in het teken staan van zaken zoals: tolerantie, vertrouwen en respect; niet alleen gericht op de ander, maar ook op jezelf.
Het viel natuurlijk niet mee om met zulke grote groepen kinderen te werken, ook al omdat de leeftijden van de kinderen in de groepen nogal uiteenlopen. Toch zijn deze studentes er op grond van het gedrag van de kinderen van overtuigd dat hun werk in dit weeshuis bijzonder werd gewaardeerd door deze kinderen.

Stage-fotoreportage
De studenten hebben over deze periode een foto-tentoonstelling samengesteld, waarmee ze iets laten zien van de activiteiten die ze ontplooiden en/of waar met enkele spontane fotoshoots wordt getoond hoe het wonen in dit weeshuis eruit ziet. Het was uiteraard een uitdaging om uit de honderden beschikbare foto's een aantal voor deze expositie te selecteren, die een indruk geven van de kinderen, het weeshuis en van de stage-activiteiten van deze CT-studenten.

Geen opmerkingen: