zondag 22 juni 2014

So Amazing

Zondag 22 juni 2014

Concert van Joy for People in De Hege Stins te Stiens


















Vandaag is zo verbazingwekkend anders dan gisteren
Vanavond treedt het 'Joy for People GospelChoir' uit Dokkum op in De Hege Stins te Stiens. Het gospelkoor komt met haar spetterende avondconcert ‘So Amazing’ naar Stiens. Dit concertprogramma van ‘So Amazing’ staat in het teken van hoop, verwachting, teleurstelling, acceptatie, en bovenal vreugde wanneer alles anders blijkt te zijn dan gedacht. Samen met mim woon ik dit concert bij. Op enkele tientallen stoelen na is de kerkzaal behoorlijk vol.
Nu heeft Joy for People enigszins een reputatie gekregen vanuit de Dokkumer wouden dat ze nogal luidruchtig optreden vanwege hun hoog volume-acts, hetgeen - zo blijkt vanmorgen na de kerkdienst - ook kerkgangers er helaas van weerhoudt om er vanavond bij te zijn. Maar die luide muziek valt alleszins mee, alhoewel er af en toe wel even met een hoog volume muziek wordt gemaakt, maar dat is veelal ook functioneel luid. Veel muziekstukken zijn geheel of deels ingetogen, en met name ook de solo's en het mannenensemble weten juist door het lagere volume de aandacht goed vast te houden en aangename muziek te brengen.
In een programma van ongeveer anderhalf uur volgt Joy for People enkele verschillende verhaallijnen. Hieronder volgen drie van die verhaallijnen.

Eerste verhaallijn
Eén van die verhalen is de kennismaking met drie bijzondere bomen. Deze bomen staan symbool voor de verschillende aspecten waar het binnen ons geloof om draait.
  • De ene boom wil later graag worden ingezet als hout waar een schatkist van wordt gemaakt. Tot verdriet van de boom wordt hij slechts een voederbak.
  • De tweede boom wil later graag worden gebruikt bij de bouw van een groot schip dat het ruime sop kiest, maar hij brengt het niet verder dan een nietig vissersbootje.
  • En de derde boom boven op een heuvel wil graag de hoogste boom van de wereld worden, maar hij wordt ook omgehakt en belandt ogenschijnlijk nutteloos op een stapel boomstammen.
Tweede verhaallijn
De tweede verhaallijn is de muzikale verbeelding van de levensweg van Jezus. In de opeenvolgende muziekstukken, in een combinatie van krachtige uptempo nummers, afgewisseld met ingetogen ballads - en begeleid door een live band - neemt Joy for People ons aan de hand van Jezus op een bijzondere wijze mee naar de kern van het geloof.

So Amazing
  • Tot verrassing van de eerste boom mag hij in de vorm van de kribbe (voederbak) het kindje Jezus in zich dragen, als bijzondere wieg in de stal van Betlehem.
  • En de tweede boom overleeft als vissersbootje de storm op het meer, omdat Jezus aan boord is.
  • De derde boom wordt als kruishout door Jezus gedragen, hij draagt daarna Jezus aan het kruis bovenop Golgotha, en hij gaat als symbool van de gestorven en opgestane Heer een verrassend onvergetelijke toekomst in.
Hoe veel beter kan je leven lopen, óók als je aanvankelijk denkt dat je leven mislukt en tot niets zal leiden.
God heeft misschien wel een veel groter, beter en/of nog mooier plan met jou ...... So Amazing!

Derde verhaallijn
En voor de oplettende concertbezoeker is er nog een derde verhaallijn, namelijk die van de setting van een liturgische viering.
Na een muzikale intocht volgt een ingetogen gezongen Votum & Groet. De muziekstukken volgen elkaar in een rap tempo op. Bijna alles wordt met muziek verteld. Het preekje wordt 'Boodschap' genoemd.
Naast ons hoor ik iemand zeggen: 'Jo kinne der neat fan ferstean'. Voor wie de Engelse taal niet beheerst, vormen de Engelstalige muziekstukken inderdaad handicaps voor een juist begrip, alhoewel op de beide beamerschermen wel in grote lijn in korte bewoordingen onder andere de titels en de strekking van de songs worden geprojecteerd. Voor de niet-Engelstaligen zal de muziek en de 'visual performance' de doorslag voor een aantrekkelijk programma moeten geven. En ook dat lukt 'so amazing'.

Total Praise & Blessing in the End
Na een heftige 'Total Praise' wordt met deze slotzang een liturgisch eind gevonden, maar nog is de viering niet voorbij.
Alle koorleden stellen zich in de wandelgangen tussen de stoelenblokken op in de vorm van een groot kruis, en dan zingen ze op aanraakbare afstand ons allen a capelle een indringende Zegenbede toe; voor je, achter je, naast je; een zegen héél dichtbij.
Daarna wandelen de koorleden in stilte de kerkzaal uit. Het blijft nog even stil, en dan staan de kerkgangers ook langzaam op en volgen het koor naar de ontvangsthal, en naar buiten.

Geen opmerkingen: