Presentatie van Klaas Tijtsma over Belevingselementen in Leeuwarderadeel |
In 't spier foor 't Bildts aigene
Met een delegatie van drie bestuurders van de Stichting Jabikspaad Fryslân zijn we vanavond aanwezig in de raadszaal van de gemeente Het Bildt. Op uitnodiging van wethouder Boukje Tol zijn we samen met een groot aantal andere Bildtse organisaties en ondernemers aanwezig bij de Startavond voor een nieuw Bildts project, genaamd 'Culturele Wandelroutes op 't Bildt'.
In het kader van de Bildtse beleidsnota Cultuur 2014-2018 'In 't spier foor 't Bildts aigene' en met 'Kulturele Haadstêd 2018' in zicht, wil de gemeente Het Bildt een start maken met dit nieuwe meerjarenproject.
Vanavond komen we voor het eerst bijeen om te worden geïnformeerd en geïnspireerd, met als doel om na vanavond te gaan participeren in dit project.
Knooppuntennetwerk van Culturele Wandelroutes
De ideeën voor dit project zijn ontstaan tijdens vergaderingen over recreatie & toerisme in Noordwest-Fryslân. In navolging van de gemeente Leeuwarderadeel is nu ook gemeente Het Bildt gestart met dit project. Doel van dit multi-gemeenteproject is om in Noordwest-Fryslân in de komende jaren een intergemeentelijk knooppuntennetwerk van culturele wandelroutes te realiseren, om daarmee de aantrekkelijkheid van deze regio te verhogen.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Het Bildt kent al verschillende wandelroutes, zoals bijvoorbeeld het Jabikspaad, WaddenWandelen en het Friese Kustpad. Het is de bedoeling dat ook op het nog te ontwikkelen Bildtse wandelknooppuntennetwerk van bestaande wandelroutes zogenoemde 'Belevingselementen' worden ontworpen. Dat kunnen virtuele elementen zijn (met een app zichtbaar op een smartphone), of als tekst (zoals een gedicht), of in de vorm van beeldende kunst.
De gemeente Leeuwarderadeel heeft in samenwerking met haar werkgroep van vrijwilligers en met inzet van studenten van de NHL Hogeschool al enkele belevingselementen gerealiseerd. Als vertegenwoordiger (namens de Documentatiestichting Leeuwarderadeel) van die werkgroep is Klaas Tijtsma vanavond hier aanwezig om voor ons een presentatie te verzorgen over de wijze waarop zo'n werkgroep komt tot belevingselementen, zoals in Leeuwarderadeel bijvoorbeeld de intekening van een deels onzichtbaar deel van het fresco in de kerk van Britsum, en een 3D-animatie van een terpafgraving en van de voormalige Lettingastate.
Presentatie met good practice
Enkele elementen uit de presentatie van Klaas Tijtsma:
- Zorg dat de wandelaars onderweg kort en bondig worden geïnformeerd (de rest kan op internet) over deze belevingselementen; vooral groepen wandelaars gunnen elkaar veelal weinig tijd om onderweg lang stil te staan.
- Als jouw belevingselement wordt gekozen als opdracht, moet je er voldoende tijd voor vrijmaken.
- Geef vooral sturing aan de studenten die jouw belevingselement uitwerken.
- Dit project is een kwestie van een lange adem hebben.
- De resultaten kunnen worden gevisualiseerd met een layer app op de smartphone.
- Probeer aan te haken bij Leeuwarden Kulturele Hoofdstad.
- Gebruik de knooppunten van het wandelnetwerk als basis.
Na deze presentatie in woord en beeld is er volop gelegenheid om aan de wethouder, aan de betreffende gemeenteambtenaar Paul van der Weg en/of aan de presentator vragen te stellen over alle ins en outs van dit in ontwerp zijnde Bildtse wandel-/cultuurproject.
Aan het eind van de avond blijkt dat er veel belangstelling is onder de aanwezige ondernemers, kunstenaars en organisaties om deel te nemen aan dit mooie nieuwe project.
Namens onze Stichting Jabikspaad Fryslân zal bestuurslid Klaske Wijbenga participeren in deze werkgroep 'Culturele wandelroutes op 't Bildt'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten