maandag 9 juni 2014

Naar buiten rond de Eilandspolder (17.1) en naar Driehuizen (17.2)

Pinksterzondag 8 juni 2014

Over een graspad door de polder tussen Noordeinde en Driehuizen



















Wandeldagen in Noord-Holland
Tijdens deze twee pinksterdagen staan twee wandeldagen op ons outdoor-programma, opgebouwd uit vier verschillende wandelroutes, die twee aan twee eenzelfde startplaats kennen, en waarvan de beide duo-wandelroutes in dezelfde regio liggen, namelijk in Noord-Holland.
Morgen staan het bos, de duinen, de zee en het strand nabij Bergen aan Zee op het programma, en vandaag het oerhollandse polderlandschap tussen De Rijp, Driehuizen en Schermerhorn.
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn de routenummers 17.1 met als titel ‘Eilandspolder’ en 17.2 met als titel ‘Driehuizen’, beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 11 kilometer lang en de tweede route is 10 kilometer, dus we wandelen vandaag totaal 21 kilometer.
Om 9.00 uur rijden we een bewolkt Stiens uit. Aan de overzijde van de Afsluitdijk rijden we in de kop van Noord-Holland voortdurend door de regen, maar als we tegen 10.30 uur arriveren op ons startpunt in Noordeinde is het daar droog. En voor de rest van de dag blijft de regen uit, en wisselt de dichte bewolking voor een helderblauwe lucht, met hier een daar enkele wolken, bij een temperatuur van zo’n 25 graden Celsius. Omdat het nauwelijks waait, is het een bijzonder warme wandeldag.

Van Noordeinde naar Grootschermer
In Noordeinde parkeren we de auto achter de Vermaning. We beginnen vandaag met de Eilandspolder-route, die een rondwandeling is rond het oostelijke deel van de Eilandspolder. De Eilandspolder is van origine een eiland in de voormalige Noordhollandse binnenzee. We lopen veelal over de oude waterkerende dijken, met de hoger gelegen gronden in de Eilandspolder, en de lager gelegen gronden van de oude binnenzee aan de andere kant van deze dijken.
Vanuit Noordeinde lopen we naar Grootschermer, waar we een terras passeren, waar het personeel juist bezig is om het water van de regen van vannacht en van vanmorgen van de tafels en stoelen af te vegen. We zoeken een droge zitplek en bestellen een kop koffie. Grootschermer heeft een prachtig oud raadhuis, dat dateert van het jaar 1639, een mooi monumentaal pand in dit polderdorp.

Schermerhorn

Ten noorden van Grootschermer wandelen we een doodlopende weg in, die verderop alleen voor wandelaars over gaat in het Haviksdijkje langs de Schermerringvaart. We passeren Molen de Havik en komen dan ter hoogte van de lange rij museummolens aan in Schermerhorn.
In het dorpscentrum staat de kerkdeur open. Binnen bezoeken we een combi-expositie, die bestaat uit een tijdelijke expositie van schilderwerken, en een permanente expositie over onder andere de prachtig gekleurde kerkramen van deze protestantse kerk van Schermernhorn.

De Rijp

Ten zuiden van Schermerhorn gaan we over een afstand van enkele kilometers over de Groeneweg en het Oostdijkje langs de Beemsterringvaart naar De Rijp, met aan onze rechterzijde voortdurend mooie vergezichten over de vogelrijke en waterrijke Eilandspolder, die elk jaar tot medio juni niet mag worden betreden, ter bescherming van de weidevogels in dit schitterende natte weidegebied. We lopen naar het centrum van De Rijp, waar het gezellig druk is. In de VVV in het oude Waaggebouw van De Rijp wordt ons al snel duidelijk waarom het hier zo druk is. Behalve dat het een prachtig Noordhollands polderdorp is, heeft onze koninklijke familie in april van dit jaar hier in De Rijp een deel van de Koningsdag 2014 gevierd. Wij waren toen op pelgrimstocht in zuid-Frankrijk. In de VVV, in het straatbeeld en in de centrumkerk vinden we nog een groot aantal tekens, die alle herinneren aan dit gewaardeerde koninklijk bezoek van nog maar enkele weken geleden.
Gelukkig is ook hier de grote centrumkerk open. We worden er hartelijk welkom geheten door een vrijwilligster en kunnen dan de mooie kerk bezichtigen. Tijdens ons kerkbezoek speelt een organist voortdurend op het kerkorgel. Er zijn veel mensen in de kerk, die allen de tijd nemen om de diverse aandachtspunten van deze kerk nauwgezet te bekijken. Hier ligt bijvoorbeeld de laatste Nederlander begraven, die nog met speciale ontheffing van koning Willem II in de kerkvloer begraven mocht worden. Er hangt binnen een prachtig scheepsmodel boven de ingang van de kerkzaal, en er is een uitgebreide dia-show van het koninklijk bezoek in De Rijp van Koningsdag 2014.

Graft

De Rijp gaat bijna ongemerkt over in het volgende dorpje: Graft. In Graft komen we langs een parkje, waar we heerlijk in de schaduw van enkele bomen onze lunch nuttigen op een picknickbankje aan één van de vele poldervaarten die hier langs en door Graft en De Rijp lopen. Af en toe passeert ondertussen een bootje.
Ook De Rijp heeft een prachtig raadhuis, met naast dit raadhuis de beroemde grafzerkenvloer van de voormalige, inmiddels afgebroken, protestantse dorpskerk. Van deze kerk resteren nog de onderkanten van de kerkmuren, met de grafzerken daar tussenin. Aan de buitenzijden staat twee rijen bomen, die nu de voormalige kerkmuren simuleren, waardoor er een ruimtelijk beeld ontstaat van de oorspronkelijke grootte van deze dorpskerk.

Noordeinde

We wandelen Graft uit en dan komen we al spoedig weer aan in Noordeinde, waar we vanmorgen deze eerste wandelroute aanvingen.
In Graft staat nu de kerkdeur van de Vermaning open, en we zien op een informatiebord vóór de kerk dat er in de kerkzaal een foto-expositie is. Die tentoonstelling van uiteenlopend fotografisch vakwerk bezoeken we eerst.

Bij de auto vullen we daarna onze voorraad flesjes weer aan, zodat we weer met voldoende drinkflesjes onze tweede route kunnen beginnen.

Driehuizen

We verlaten Noordeinde weer, maar nu in westelijke richting. Daarbij lopen we voortdurend over de hoge polderdijk, eerst over asfalt en enkele kilometers verderop over het graspad bovenop de dijk, met aan onze linkerzijde steeds de Eilandspolder, de polder van het voormalige eiland. Via twee smalle houten bruggetjes buigt de route af naar het dorpje Driehuizen, dat in de bocht van de polderdijk is gebouwd, ten noorden van de Eilandspolder, en ten zuiden van een andere, bekende polder: De Schermer.

West-Graftdijk

In Driehuizen passeren we eerst de voormalige dorpsherberg, en daarna de dorpskerk. Daarna verlaten we het dorp al weer, om dan ongeveer drie kilometer over de Oudelandsedijk in zuidelijke richting naar West-Graftdijk te lopen. De polders met de natte graslanden tussen de vele poldersloten en –vaarten zijn nog niet gemaaid dit jaar, want de weidevogels is tot en met juni de rust gegund om te broeden en om de pasgeboren vogels te laten opgroeien. Waar je ook staat en kijkt, overal zie je weide- en watervogels, zoals bijvoorbeeld: kieviten, grutto’s, tureluurs, scholeksters, ganzen, zwanen, meerkoeten, reigers, diverse eendensoorten, en ook een aalschover.
Vlak vóór de N244 buigen we af naar het oosten, om dan langs de volkstuinen van West-Graftdijk parallel aan de Groeneweg naar Graft te lopen.

De grafzerkenvloer van Graft

We wandelen wederom Graft binnen, maar nu vanaf een andere kant dan eerder vandaag, toen we vanuit De Rijp het dorp Graft binnen liepen.
Het is de hoogste tijd om weer even een rustpauze in te lassen. We lopen om het oude raadhuis van Graft heen, en vinden bij de voormalige protestantse kerk op de plaats waar vroeger de entree van deze kerk is geweest, een kunstwerk met vier zitplaatsen, waar we plaats nemen om te rusten en om wat te eten en te drinken. In de pilaar van het kunstwerk zitten ettelijke drukknoppen. Je kunt daar een keuze maken uit Verhalen, Gedichten en Muziek. We drukken achtereenvolgens op verschillende knoppen en luisteren tijdens deze rustpauze naar de muziek en naar de verhalen over de geschiedenis van de eeuwen geleden overledenen, van wie hier vóór ons een grote verzameling grafzerken ligt, die samen de vloer van deze voormalige kerk vormt.
Na deze rustpauze willen we nog even de tentoonstelling in het raadhuis bekijken, maar bij binnenkomst in het raadhuis blijkt dat het twee minuten vóór sluitingstijd is. We mogen nog wel het gebouw door, maar aangezien de gastvrouw al opruimt en het toch ook al later is dan wij hadden gepland (het is nu al 17.00 uur), bedanken we voor het aanbod en gaan we weer verder met onze wandeling.

Noordeinde

We verlaten Graft, om ongeveer één kilometer verderop al weer het dorpje Noordeinde binnen te wandelen. Als we de Vermaning passeren, waar we eerder vandaag de foto-expositie bekeken, verlaten de laatsten deze tentoonstellingsruimte en wordt de kerkdeur gesloten.
Wij lopen om de Vermaning heen naar onze daar geparkeerde auto. Daarna rijden we naar het dorpje Rustenburg, enkele kilometers verderop, waar we inchecken voor de gereserveerde hotelkamer in Hotel De Gouden Karper. Na de weldaad van een heerlijk warme douche zijn we klaar voor een aangenaam verpozen op het buitenterras van ons hotel-café-restaurant. We genieten van een goede warme maaltijd, terwijl de zon langzaam achter de einder van de polder verdwijnt. Dan wordt het ook merkbaar koeler. We overnachten vannacht hier in Rustenburg, om morgen onze tweede Pinksterwandeling te hebben in de Noordhollandse duinen, en naar Bergen aan Zee.
Het was vandaag een warme, maar mooie zomerse dag. Het polderlandschap en de aantrekkelijke route over de polderdijken en door de prachtige Noordhollandse dorpen hebben ons weer een prachtige wandeldag geschonken, op deze eerste Pinksterdag.

Geen opmerkingen: