maandag 9 juni 2014

Naar buiten via de Duivelsbosroute (15.2) en door de duinen naar de zee (15.1)

Pinkstermaandag 9 juni 2014

Wandelen tussen de vele kwallen door, langs de vloedlijn bij Bergen aan Zee


















Wandeldagen in Noord-Holland
Vandaag staan voor de tweede wandeldag van deze twee Pinksterdagen het bos, de duinen, de zee en het strand nabij Bergen, Schoorl en Bergen aan Zee op het programma van Durkje en mij,
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn achtereenvolgens de routenummers 15.2 met als titel ‘Duivelsbosroute’ en 15.1 met als titel ‘Door de duinen naar de zee’, beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 11 kilometer lang en de tweede route is 10 kilometer, dus evenals gisteren wandelen we vandaag ook totaal 21 kilometer.

Bergen
We beginnen vanochtend om 8.00 uur met een stevig ontbijt in Hotel De Gouden Karper te Rustenburg, waar we vannacht tussen onze eerste en tweede wandeldag hebben overnacht.
Om 8.45 uur rijden we vanuit Rustenburg door Alkmaar naar Bergen. Daar beginnen onze beide routes van vandaag bij het Blooming Hotel.
Als we het hotelterrein af lopen en linksaf de Duinweg op gaan, wandelen we direct de bebouwde kom van Bergen uit.
Ter hoogte van de Schoorlse Mok gaan we het bos in. De bewegwijzering die in onze routegids wordt genoemd, lijkt geenszins op alle vormen van markeringen die we hier bij de ingang van het bos aantreffen. Op goed geluk beginnen we bij de Waterleidingweg aan de Duivelsbosroute, achtereenvolgens over de Koninginneduin en over de Uilenduin.

De Klimduin van Schoorl op en neer
Voorbij het Torenpad komen we terecht in een grote groep joggers die het zichzelf buitengewoon moeilijk maken om de duinen op en af te rennen. De duo's dragen elkaar bij toerbeurt op de rug en in de brandweergreep de duinen op en af.
We komen langs het uitkijkpunt op een 54 meter hoge duin, en dan buigen we af naar de Klimduin van Schoorl, om aan de voet van deze speelduin koffie te gaan drinken.
De groep joggers komt achter ons aan rennend ook de Klimduin af, om aan de voet van de duin jutezakjes geheel met duinzand te vullen, om die zakjes vervolgens met diverse spelvormen de Klimduin herhaaldelijk snel op en neer te sjouwen.
Durkje en ik zien dit sportieve spektakel tijdens onze pauze aan, tijdens het drinken van een kop koffie op een terras aan de voet van de Klimduin.
Alles wordt hier nu in gereedheid gebracht voor het jongerenevenement 'Meidendag', dat hier vanmiddag en vanavond als muziekfestival op en bij de Klimduin wordt georganiseerd.

Dwalen en verdwalen; en padvinden op de zon
We verlaten Schoorl via de Schoorlsezeeweg, om verderop over de Heideweg af te buigen naar Jan Bas z'n Tuintje. Ook hier corresponderen de routebeschrijving en de bewegwijzering niet met elkaar, waardoor we in een wirwar van paden in het bos al snel de juiste weg kwijt zijn. Via de Schoorlsezeeweg en de Berekuil hervatten we de route weer ten zuiden van de Waterbosvlakte.
Maar ook nabij de Paardenweide raken we binnen de kortste keren weer de weg kwijt. De zon schijnt volop, dus daar kunnen we hier in het bos prima gebruik van maken. Omdat de routebeschrijving niet past bij de bewegwijzering kiezen we ervoor om de route op de stand van de zon te vervolgen, waarbij we af en toe over smalle en brede paden, mountainbikepaadjes en ruiterpaden overwegend in zuidoostelijke richting lopen, totdat we uiteindelijk weer uitkomen op de Waterleidingweg. Vanaf dit punt is het eenvoudig om de Duivelsbergroute weer volgens de globale wandelkaart en de beschrijving te volgen, zodat we na het doorkruisen van de Schoorlse Mok weer bij de Duinweg en bij onze auto bij het Blooming Hotel arriveren. Hier vullen we onze voorraad flesjes drinken weer aan, hetgeen geen overbodige luxe is, want het is bij een temperatuur van tegen de 30 graden Celsius, met een felle zon en weinig wind primair van belang om ruim voldoende drinken mee te nemen op onze tweede wandelroute van vandaag. Nog tien kilometer te gaan.

Noordhollands Duinreservaat
Na een broodje, wat drinken en een sanitaire stop starten we met de tweede route: Door de duinen naar de zee.
Bij café Duinvermaak aan de Duinweg in Bergen gaan we het bos in. Verderop betreden we bij de Uilevangersweg het Noordhollands Duinreservaat, nadat we bij de betaalautomaat langs het duinpad twee toegangskaarten hebben gekocht om dit duinreservaat te mogen doorkruisen.
Met een grote boog lopen we rond het uitgestrekte duingebied van de Uilenvanger. We passeren een schaapskudde en betreden verderop de Russenduinen, alvorens we de bebouwde kom van Bergen aan Zee binnen wandelen. Bij het strandpaviljoen Noord nemen we de strandopgang en dan komen we op het Noordzeestrand.

Langs de vloedlijn bij Bergen aan Zee
De wandelschoenen uit, wandelen door het zeewater langs de vloedlijn in zuidelijke richting. Zo gaan we verder tot aan strandpaviljoen Zuid. Daar nemen we een etenspauze en rusten we even uit alvorens we terugkeren naar Bergen. Het is op deze warme Pinksterdag bijzonder druk op het strand. De vloedlijn ligt trouwens bezaaid met honderden kleine kwallen. Kinderen hebben grote verzamelingen kwallen op het strand langs de vloedlijn gedeponeerd. In zee zie je nog veel meer kwallen zwemmen.
Als we bij het strandpaviljoen Zuid genoeg verkoeld zijn, verlaten we het strand bij het dorpscentrum van Bergen aan Zee.

Van Bergen aan Zee terug naar Bergen
Dan lopen we eerst over een fietspad en verderop over verharde en mooie onverharde bospaden parallel aan de Zeeweg weer terug richting Bergen. Via het Bouwvlak, de Zanderij en de Fuik komen we weer terug op het verharde duinpad, dat we op de heenreis ook volgden.
Daarna is het eenvoudig om dezelfde terugweg via café Duinvermaak weer terug te vinden naar ons eindpunt bij Hotel Blooming aan de Duinweg in Bergen.
We rijden weer terug naar huis in Stiens, terugkijkend op twee hele warme Pinkster-wandeldagen over vier verschillende routes door uiteenlopende Noordhollandse landschappen. Steeds weer een ander landschap, en elke keer met een eigen karakter en beleving. Deze 42 kilometers wandelpaden door polders en bossen, over de duinen en het strand zijn en waren voor ons een ware belevenis op zich, en een hele waardevolle besteding van onze vrije Pinksterdagen van 2014. Nederland is ook mooi, heel mooi!

Geen opmerkingen: