woensdag 4 juni 2014

Jorwerter Breinstoarm Kleasterried & Bestjoer Nijkleaster

Dinsdag 3 juni 2014

Brainstorm rond de Tafel van Verhalen van Nijkleaster

















Stilte vóór de brain-storm
In de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk te Jorwert komen vanavond twee groepen van de Stifting Nijkleaster bijeen aan de mooie 'Tafel van Verhalen' van Nijkleaster. Hier ontmoeten de leden van het bestuur en van de Kleasterried elkaar deze avond, om met elkaar in een brainstorm-sessie bijeen te komen om samen te inventariseren wat de wensen en mogelijkheden zijn voor de programmering van Nijkleaster in het volgende kloosterseizoen van 2014-2015.
Maar voordat we aan dat creatief-zakelijke deel beginnen, verzamelen we ons eerst met zijn allen in een kring in het koor van de eeuwenoude Sint-Radboudkerk te Jorwert. We zingen en luisteren naar goede woorden en worden en zijn enkele minuten stil. Deze korte viering sluiten we af met een gelezen gebed van één van de leden van de Kleasterried en dan beëindigen we deze korte viering met de elkaar toegezongen zegenbede: 'Frede foar dy'' .

Memo over de kloosterzaterdag
Teruggekeerd in de Voorkerk van Nijkleaster genieten we samen van koffie en thee met de inmiddels karakteristieke 'Kleasterkoeke' van Nijkleaster.
Onze bestuursvoorzitter Henk Kroes heet alle vertegenwoordigers van het Nijkleasterbestjoer & de Kleasterried welkom en geeft na een korte inleiding over het doel van deze brainstorm-avond het woord aan onze Nijkleaster-pionierspredikant Hinne Wagenaar.
Hinne heeft ten behoeve van deze bijeenkomst een memo geschreven en toegezonden, waarin hij enige inleidende bewoordingen schetst over het doel en de functie en over de opzet en de vorm van de zogenoemde Kleastersneonen, de maandelijkse zaterdag waarop Nijkleaster een voor iedereen toegankelijke kloosterdag organiseert in Jorwert.

Creatie
Belangrijke begrippen voor Nijkleaster in het afgelopen en in het komende kloosterseizoen zijn termen als: stilte, bezinning, verbinding, eenvoud, rust, duidelijkheid, ritme, spiritualiteit en Bijbel.
Rondom deze begrippen blikken we terug op onze ervaringen van het bijna afgelopen kloosterseizoen en kijken we vooruit naar wat we hiermee in de toekomst kunnen en willen.
Mooi is om te zien hoe iedereen zijn/haar betrokkenheid toont in denken en spreken, hoe iedereen een positieve bijdrage levert aan deze open toekomst-inventarisatie, hoe ieders visioenen en dromen daarin doorklinken, en hoe goed er naar elkaar wordt geluisterd, om naast alles wat al is gezegd steeds ook weer vanuit een nieuw perspectief een inhoudelijke bijdrage te leveren aan dit creatieve proces van vanavond.

Naar een nieuwe programmering
Langzaam maar zeker tekenen zich een aantal vormen en inhouden af, die we in de komende tijd in onze gedachten zullen laten bezinken, om ze vervolgens in de eerstvolgende raadsvergadering van de Kleasterried weer naar boven te halen, als gekristalliseerde input voor de programmering van het nieuwe kloosterprogramma 2014-2015 van Nijkleaster.
Na de zomervakantie verschijnt het nieuwe jaarprogramma van Nijkleaster in Jorwert. We behouden de rust in het goede ritme van de week, en komen met een verrassende, nieuwe programmering voor de maandelijkse Kleastersneon.

Geen opmerkingen: