maandag 30 juni 2014

Conferentie van de United Bible Societies in Egmond aan Zee

Donderdag 26 juni 2014
Zonsondergang in Egmond aan Zee

Building our Future together
Ongeveer 150 gasten van zo'n 70 buitenlandse bijbelgenootschappen zijn de hele week in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee aanwezig als deelnemers van de conferentie van de 'United Bible Societes', de koepelorganisatie van alle Bijbelgenootschappen wereldwijd. Dit jaar organiseert ons Nederlands Bijbelgenootschap deze jaarlijkse conferentie in Nederland, omdat het NBG dit jaar haar 200-jarig bestaan viert. Het thema van deze 'UBS Roundtable Exchange 2014' is: 'Building our Future together'. De seminars die vandaag worden aangeboden, focussen op allerlei creatieve wijzen waarop Bijbelgenootschappen hun missie zo effectief mogelijk kunnen uitvoeren. De seminars zijn opgebouwd volgens de methodiek van: Present, Explore, Recommend, Pray and Review.

Roundtable dinner
Aan het begin van de avond van deze conferentiedag komen alle deelnemers voor het diner bijeen in het restaurant, waaraan ook enkele andere relaties van het NBG zullen deelnemen. Behalve alle bestuursleden van het NBG zijn hier enkele Nederlandse organisaties aanwezig, die in hun aan bijbelwerk gerelateerde werkzaamheden veel en nauw samenwerken met het NBG.
Als bestuurders verdelen we ons over de vier centrale tafels, waaraan behalve enkele NBG-relaties ook een aantal UBS-conferentiegangers aanschuiven. Daar omheen staan alle andere tafels met de UBS-gasten gegroepeerd, zodat het voor de bestuursleden en voor de samenwerkende organisaties gemakkelijk wordt gemaakt om ook met de andere UBS-gasten in contact te treden.

De zandbak van de Zandtovenaar
In het kader van haar jubileumactiviteiten biedt het NBG vanavond dit avondvullend programma aan. Na het buffet gaan we met elkaar naar een nevenliggende theaterzaal, waar we worden verrast met een optreden van Gert van der Vijver, die in Nederland bekend staat als de 'Zandtovenaar'.
NBG-directeur Roger Mullers verzorgt een presentatie over de geschiedenis, over enkele publicaties en over het jubileum van het NBG. Eerder vanavond en ook nu zijn de UBS-leden in de gelegenheid om aan het jubilerende NBG haar geschenken aan te bieden.
Daarna volgt de voor velen verrassende show van de Zandtovenaar, die ons met een indrukwekkende combinatie van voortdurend wisselende tweedimensionale zandfiguren en ondersteunende muziek verhalen uit de Bijbel visualiseert met zand en licht. Zo passeren bijvoorbeeld de welbekende verhalen van de Schepping van God, de Ark van Noach en het lijden en sterven en de opstanding van de gekruisigde Jezus Christus.

Bijbelse zandshow in Chili
Na deze half uur durende act blijkt uit de vragen en de feedback in de richting van Gert van der Vijver hoezeer deze show indruk heeft gemaakt op onze buitenlandse en binnenlandse gasten. Dat Gert van der Vijver zijn talenten, visualisaties en zijn bijbelse boodschap ook overzees worden gewaardeerd, blijkt uit de mededeling dat de Zandtovenaar in november van dit jaar met zijn zand- en lichtacts op uitnodiging van het Chileense Bijbelgenootschap zal afreizen naar Chili.

Pracht van een Schepping
Aan het eind van dit avondprogramma nemen we afscheid van elkaar, in de wetenschap dat we velen hier aanwezig aanstaande zaterdag in Maarssen weer zullen ontmoeten, tijdens het Jubileumfestival, waar het NBG haar 200-jarig bestaan zal gaan vieren met een buitengewoon gevarieerd en aantrekkelijk festivalprogramma.
Als ik het congreshotel verlaat, is bijna het moment aangebroken dat de ondergaande zon zal verdwijnen achter de horizon van de Noordzee. Voordat ik vanuit Egmond aan Zee weer terug rijd naar Stiens, wandel ik zo'n honderd meter verderop nog even over een duin, en heb ik vanaf een duintop een prachtig uitzicht over het strand, over de zee, met op de achtergrond de in een schitterend kleurenpalet ondergaande zon.
Als je in de show van Zandtovenaar Gert van der Vijver vanavond nog niet had gezien hoe schitterend God onze aarde en alles daar omheen heeft geschapen, dan zie je hier vanavond iets moois daarvan aan de kust van Egmond aan Zee.

Geen opmerkingen: