maandag 30 juni 2014

Bijbelfestival van 200 jaar Nederlands Bijbelgenootschap

Zaterdag 28 juni 2014 
H.K.H. Prinses Beatrix met de nieuwe Jeugdbijbel van het NBG (foto: NBG)Bijbelwerk in uitvoering
Ruim 2.500 bezoekers zijn vandaag naar DeFabrique in Utrecht-Maarssen afgereisd om in zo groten getale deel te nemen aan het feestelijke Bijbelfestival, ter viering van het 200-jarig bestaan van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Als Durkje en ik tegen 9.30 uur arriveren, wordt ons gevraagd de auto te parkeren op één van de parkeerplaatsen die tussen de fabrieksgebouwen van dit oude fabriekscomplex liggen.
Als rond 10.00 uur de meeste gasten zich hebben gemeld, gaan de deuren van de grote fabriekshal open, en kan iedereen plaats nemen voor het plenaire openingsprogramma.

Openingsprogramma
Als bestuur en medewerkers van het NBG voelen we ons buitengewoon vereerd met de komst en aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, die gedurende vele jaren de beschermvrouw van het Nederlands Bijbelgenootschap is geweest.
Nadat presentator Tijs van Brink het openingsprogramma heeft geopend, volgt een gevarieerd programma met medewerking van onder andere het Sint Bavo Schoolkoor, zangeres Pearl Jozefzoon en theatergroep Aluin.
NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf verzorgt een jubileumtoespraak en onze bestuursvoorzitter Marleen de Pater reikt aan het eind van het openingsprogramma de vandaag gepubliceerde nieuwe 'Jeugdbijbel' van het NBG uit aan H.K.H. Prinses Beatrix. Daarna wandelt Prinses Beatrix met haar gevolg naar de andere zijde van de fabriekshal, waar zij het Bijbelfestival officieel opent, door het eerste fragment van een bijbelpagina aan een immense wand te plakken, die later vandaag door de inbreng van velen verandert in de 'Grootste Bijbelpagina in Gewone Taal'.

Uitgebreid Jubileumfestivalprogramma
Dan is het Bijbelfestival geopend, en kan iedereen gedurende de hele dag naar hartenlust een keuze maken uit het uitgebreide jubileumprogramma, dat in de fabriekshallen de volgende programma's biedt:
 • In Het Circuit: Bijbelverhalen door de Zandkunstenaar Gert van der Vijver, het Nederlands Bijbelgenootschap Infopunt en Boekhandel Riemer.
 • In Loods 8: Het Hoogste Woord van Jacobine Geel, de Bijbelquiz van Bert van Leeuwen, en een Talkshow van Tijs van den Brink over het Dertigersdilemma.
 • In de Copraloods: Ken je Klassiekers van theatergroep Aluin, en de christelijke worldbeat-band Trinity.
 • In de Perserij: Elly & Rikkert, Prachtige Psalmen met het Vocaal Theologen Ensemble, en de Workshop Psalmen voor Nu.
 • In de Kalvermelkfabriek: een lezing van Fred van Lieburg over 200 jaar NBG, een Workshop Geloofsopvoeding van Danielle van de Koot-Dees, een Workshop Qumram van Jaap van Dorp, en de Workshop Ontdek de Bijbel in Gewone Taal van neerlandicus Clazien Verheul.
 • Op de Meelzolder: Een Workshop Achter de Schermen van de Jeugdbijbel door Roelien Smit, en de Workshop Proef de Bijbel door Wilma van de Veen.
 • In het Douchelokaal: de Masterclass Bijbel in Gewone Taal door Matthijs de Jong, en Craften bij de Bijbel met Harmieke van Eijk.
 • In het Magazijn: De Workshop Micha en Schrijvers voor Gerechtigheid, door Jan Wessels.
 • In Loods 5: Met Irene Goede en Marijke ten Cate tekenen aan de Grootste Bijbelillustratie.
 • In Silo 36: De presentatie van de zondagsschoolmethode 'Grow and Learn' in Zuid-Amerika.
 • Buiten de Deur: De Kids Express, en ook een Speurtocht, beide voor kinderen van 8-12 jaar.
 • In de Jutekelder is de Kinderopvang voor kinderen van 4-10 jaar.
 • In Silo 61: De Workshop Hoe vertaal je de Bijbel door vertaler Stefan van Dijk, de Workshop Rappen met Rivelino Rigters, en een Rap-optreden van Rivelino Rigters.
Feest voor jong en oud
Dat al die bezoekers een aantrekkelijk programma krijgen voorgeschoteld, blijkt wel uit het feit dat het tot aan het eind van het festivalprogramma een drukte van belang is. De fabriekshallen zijn voortdurend nagenoeg vol bij alle activiteiten, binnen en buiten zijn voldoende gelegenheden geschapen om tussen de sessie door elkaar te ontmoeten, te eten en te drinken, en de sfeer is helemaal top, want het buitengewoon gevarieerde gezelschap van festivalgangers, van heel jong tot heel oud, vermaakt zich de hele dag prima.

Enkele impressies
Ook Durkje en ik wonen een groot aantal aantrekkelijke sessies bij, en genieten van alle informatie, optredens, talkshows, en proeverij van smaken uit de Bijbel.
Een korte impressie uit het door ons gevolgde programma:
 • Sybolt Noorda in gesprek met Jacobine Geel: "De Bijbel is een ontroerend menselijk geschiedenisboek".
 • Dichter-criticus Rob Schouten (van Trouw): "Het Nieuwe Testament is voor mij een beetje glibberig, met dat verlossingsverhaal".
 • Senior-pastor Tom Marfo: In de laatste eeuw heeft de Kerk liggen slapen. "Be Christlike: Love with Passion & Compassion". De Kerk moet de leiding weer nemen tegen maatschappelijk onrecht."
 • Predikant Ruben van Zwieten in gesprek met Tijs van den Brink: "De Kerk hoort vaak niet meer bij de Levenswedstrijd van Succes. Dertigers hebben een gebrek aan roeping, omdat hun ouders minder over de samenleving zijn gaan nadenken. Dertigers zitten in zichzelf op slot, ze moeten naar buiten treden. De taken liggen voor het oprapen. Je kunt dus volop werken aan het Beloofde Land. En ... ga samen de Bijbel lezen!"
 • Pionierspredikante Janneke Nijboer: "Dertigers houden het liefst zo lang mogelijk alle opties open. Ze zijn vroeg mondig, maar laat volwassen. Ze kunnen moeilijk omgaan met levensvragen, maar hebben wel overal een mening over. De Kerk is nog de plek waar je je levensvragen kunt stellen. Zoek de verbinding tussen de bijbelse begrippen, de Bijbelverhalen en je leven." 
 • Geestelijk verzorger Tim van Iersel: "Als je niet weet wie je bent, heb je geen roeping. Tijdens het mediteren wordt je je bewust van je gedachten, en dan kun je ze loslaten."

Geen opmerkingen: