donderdag 15 mei 2014

Zoek de stilte, ontdek wat je beweegt

Donderdag 15 mei 2014
De cover van de Veertigdagenkalender

Vastenperiode
'De tiid hâld gjin skoft', zijn de gevleugelde woorden als een Fries wil zeggen dat de tijd vliegt. We leven nu al weer in de tijd tussen Pasen en Pinksteren, of ook tussen Pasen en Hemelvaart.
De veertigdagen-periode die vooraf ging aan het Paasfeest, wordt klip en klaar ook wel de 'Veertigdagentijd' genoemd. Die lijdenstijd is een periode van inkeer, bezinning en gebed. Kerk in Actie voerde in deze Passietijd actie met als thema: 'Zoek de stilte, ontdek wat je beweegt'.

Veertigdagenkalender 2014
De commissies voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking van het Friese Bitgum, Bitgummole, Marsum en Ingelum en van Franeker hebben voor deze bezinningstijd een 'Veertigdagenkalender 2014' uitgegeven, met het gelijknamige thema: 'Zoek de stilte, ontdek wat je beweegt'.
Van mijn collega Adalgard kocht ik voorafgaande aan deze 40-dagentijd een exemplaar van die Veertigdagenkalender, om daaruit in de veertigdagentijd elke dag de aangegeven tekst aan tafel na de avondmaaltijd ter overdenking te lezen.
De opbrengst van deze kalenderverkoop is voor de Stichting ABA, die zich inzet voor het verbeteren van de leefomstandigheden, het onderwijs en de gezondheidszorg op het Indonesische eiland Nias.

Bewegende stilte
Met de dagteksten uit deze Veertigdagenkalender 2014 konden we ons bezinnen op ons leven, en ook op de wijze waarop wij met onze medemens omgaan. Dergelijk bezinnen kun je doen door de stilte te zoeken, en met bezinning en gebed. Je kunt het in die periode gewoon eens wat rustiger aan doen, maar je kunt er ook voor kiezen om in deze tijd er bewust eens wat meer voor een ander te zijn.

Min de stilte
Deze Veertigdagenkalender bevat voor elke dag een korte tekst; nu eens een gedicht, dan eens een verhaaltje, of een gebed, een afbeelding of een spreuk, of bijvoorbeeld een recept voor romige linzensoep met korianderroom, dat gegeten wordt door Libanese christenen als afsluiting van deze vastenperiode.
Enkele thema's van deze dagteksten zijn:
Stilstaan
Aanwezigheid
Beademend stil
Ruimte voor een ander

Geen opmerkingen: