zondag 13 april 2014

Palmpasenoptocht naar het Skilhiem in Stiens

Zondagochtend 13 april 2014
De kinderen stellen zich op voor de Palmpasen-optocht























Klanken en kleuren
De kerkdienst vanmorgen in de Sint-Vituskerk is een superkorte kinderdienst. In het koor van de kerk staan en liggen tientallen prachtig versierde Palmpasenstokken, die in de afgelopen zondagen van de Veertigdagentijd door de kinderen in de kerk zijn versierd tijdens de Kindernevendiensten. De kerkzaal is behoorlijk vol en de omgevingsgeluiden zijn anders dan normaal, want er zitten vandaag heel veel kinderen in de kerk. Er heerst een vrolijk-gezellige sfeer, want het grote aantal kinderen & hun kleurrijk versierde Pampasenstokken klinken & kleuren als een bont palet van geluiden & tinten.

Vriendschap
Om 9.30 uur begint de korte viering. We zingen enkele liederen over het naderende Paasfeest, beluisteren de bijbellezing naar het evangelie van MatteĆ¼s en luisteren naar de mini-overdenking van dominee Jaap Overeem, die de kinderen en hun ouders en alle andere kerkgangers iets vertelt over vriendschap, over bij elkaar blijven, of elkaar in de steek laten. In de komende week zal deze thematiek actueel worden, als we zullen lezen, horen en ervaren dat Jezus aan de vooravond van zijn lijden en sterven in zijn doodsangsten in het nachtelijk uur geconfronteerd wordt met het nabij zijn van zijn leerlingen, zijn vrienden die Hem door hun slaap overmand Zijn eenzaamheid laten ervaren, en die ook later - als de nood nog hoger wordt - Hem jammerlijk in de steek laten.

Palmzondag
Maar voordat we de vandaag aangevangen Stille Week in gaan, vieren jong en oud vandaag nog vrolijk Palmpasen, ofwel de intocht van Jezus in Jeruzalem.
Aan het eind van de korte viering worden de kinderen uitgenodigd om in het koor van de kerk te komen, en wordt aan de volwassenen gevraagd om zich buiten op te stellen, om daar de kinderen op te wachten, die straks met hun Palmpasen-kruisen naar buiten zullen komen.
Een lange rij kinderen komt naar buiten, allen met hun mooi versierde witte Palmpasen-kruis, met daar bovenop de haan.
De kinderen zullen straks samen met hun ouders en met de andere kerkgangers in een lange optocht door Stiens naar het woonzorgcentrum Skilhiem lopen. Eerst zullen ze in optocht helemaal om het Skilhiem heen lopen, om ook de bewoners van de gesloten afdeling hun mooie Palmpasenstokken te laten zien. En daarna zal de lange stoet het Skilhiem in te gaan, om in de grote zaal op bezoek te gaan bij de bewoners van dit Stienser woonzorgcentrum, met wie ze straks samen koffie & fris gaan drinken. Ook zal daar voor jong en oud een verrassing zijn.

Palmpasenoptocht
Buiten, nog bij de Sint-Vituskerk, staan de kinderen klaar voor de Palmpasenoptocht. Dan begint de zware kerkklok in de toren van de Sint-Vituskerk te luiden, en zet de optocht zich in beweging. Tussen de kinderen en de volwassenen lopen enkele koperblazers mee, die de optocht muzikaal begeleiden.
Als je hieronder op de illustratie klikt, zie je de Palmpasen-optocht bij de Sint-Vituskerk vertrekken, naar het Skilhiem.

Geen opmerkingen: