zaterdag 12 april 2014

Voorjaarswandeling op Ameland

Zaterdag 12 april 2014
Albert de Hoop vertelt in de Kooiduinen over Ameland



















Voorjaarswandeling Regio Fryslân
Als Regiocontactpersonen van de Regio Fryslân van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob organiseren Elly Koopman & Klaske Scholte vandaag de jaarlijkse Voorjaarswandeling voor de Genootschapsleden. Dit jaar hebben de Friese mede-Genootschapsleden Ingrid Magré & Albert de Hoop (burgemeester van Ameland) aangeboden dat zij de organisatie van deze zonnige dag op zich nemen. En daar krijgt niemand spijt van, want we beleven een fantastische wandeldag op Ameland; goed georganiseerd, keurig verzorgd en een prachtige wandeling van ongeveer 15 kilometer over dit mooie Friese Waddeneiland.

Wadden, dijk en polders
Iets meer dan 30 Genootschapsleden melden zich vanmorgen tegen half tien op de pier van Holwerd, bij de veerboot, die om 9.30 uur van wal steekt richting Ameland. Om 10.15 uur staan Ingrid & Albert op de veerdam klaar om ons te verwelkomen en ons direct mee te nemen voor deze Voorjaarswandeling.
Bij de jachthaven gaan we buitendijks over de Waddenzeedijk in oostelijke richting, om ruim twee kilometer verderop de Waddendijk over te steken, om onze tocht in dezelfde richting binnendijks te vervolgen. Het zicht op de Waddenzee verruilen we dan dus voor het uitzicht over de Amelander polders, en over de duinen verderop in het noorden.

Caminopijlen op Ameland?
Door de Kooilanden lopen we naar de Kooiplaats, waar we om 11.45 uur arriveren, om daar met elkaar aangenaam te pauzeren en heerlijk te lunchen van voornamelijk Amelander streekproducten.
Daarna gaan we de Kooiduinen in. Albert de Hoop fungeert onderweg als gids, hier en daar even stoppend, om iets de vertellen over de cultuur, historie en natuur van Ameland, onder andere over de Eendenkooi in het midden van de Kooiduinen.
De pelgrims Albert & Ingrid hebben de hele wandelroute op originele wijze bewegwijzerd met gele caminopijlen, die de pelgrims onder ons op de Spaanse camino de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela wezen.

Duinen, strand, zee en bos
Ten noorden van de Kooiduinen steken we de zeewering van de Buurderduinen over, waarna een lange strandwandeling volgt in westelijke richting. We hebben vandaag schitterend voorjaarsweer, met een stevige wind, maar wel een aangenaam schijnende zon, prima wandelweer dus.
Als we het strand verlaten, gaan we verder door het Nesserbos, om uiteindelijk uit te komen bij de dienstwoning van burgervader Albert de Hoop & Ingrid Magré. Aan de duinzijde van hun ambtswoning hebben ze een partytent opgezet, zodat de tientallen wandelaars in de luwte kunnen genieten van alle hapjes & drankjes in het gebruikelijk 'Café Saint Jacques', zoals we deze slotsessie in pelgrimskringen noemen. We toasten op onze gastvrouw Ingrid & gastheer Albert, en krijgen ruimschoots de tijd om met elkaar binnen en buiten nog gezellig na te genieten van deze schitterende en welverzorgde voorjaarswandeldag op Ameland.

Dag Waddendiamant Ameland
Bij het afscheid krijgen alle gasten nog een attentie mee van Ingrid & Albert: een gele caminopijl, met daarop een geschreven dankwoord en daarop en daarbij enkele uitingen van Ameland-promotie.
Voldaan en terugblikkend op een hele mooie eilandwandeling keren alle deelnemers met de voorlaatste of laatste veerboot weer terug naar de vaste wal.
Einde van een welgeslaagde wandelbelevenis op het 'Waddendiamant Ameland'.

Geen opmerkingen: