zondag 13 april 2014

De Larense bossen bij Noordlaren

Zondagmiddag 13 april 2014
Over het zandpad in Noordlaren naar het Oude Veerhuis



















Da's pas fit met Fitpas @ Stenden
Gezondheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Het vormt binnen Stenden Hogeschoool al sinds 2007 onderdeel van haar visie & missie, en heeft met ingang van het collegejaar 2010-2011 gestalte gekregen in het Stenden Gezondheidsbeleid. Dit hogeschoolbeleid is erop gericht je als medewerker het vertrouwen en de ondersteuning te geven duurzaam actief te zijn en te blijven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het hebben en houden van werk met behoud van fysieke en mentale gezondheid in een omgeving die je daartoe in staat stelt en ondersteunt.
Maar hoe wordt met dat Stenden Gezondheidsbeleid handen en voeten gegeven aan de visie en de missie van onze hogeschool?
Welnu, medewerkers van Stenden Hogeschool krijgen bijvoorbeeld regelmatig een zogenoemde 'Fitpas Nieuwsbrief'. De nieuwsbrief van 5 november 2013 bevatte ook een item over herfstwandelingen, waarbij je van elke provincie van Nederland een wandelroute kon downloaden, om een mooie wandeling te maken in de kleurrijke natuur. De Groningse wandeling in deze novembernieuwsbrief was de 'Larense bossen', gelegen ten westen van Noordlaren.

Gevarieerd landschap
Letterlijk klokslag 12.00 uur stappen Durkje en ik nabij de kerktoren van Noordlaren uit de auto bij het Oude Veerhuis aan het kanaaltje dat naar het Zuidlaardermeer voert. Hier begint vanmiddag onze wandeling onder een puur-Hollandse wolkenlucht, met een frisse voorjaarswind en af en toe genoeglijke zonnige perioden, bij een temperatuur van ongeveer 13 graden Celsius. We gaan vanmiddag 14 kilometer wandelen in het eslandschap tussen Noordlaren en Midlaren in het oosten, en de Drentsche Aa in het westen. Voor wandelaars die genieten van gevarieerde landschappen is deze wandelroute een aanrader.

Es & Bos
Vanaf het haventje bij het Oude Veerhuis lopen we eerst naar de 12e eeuwse Bartholomeüskerk in Noordlaren. Via de Kerkstraat lopen we naar de Zuidlaarderweg. Voorbij de openbare basisschool gaan we een zandpad op, over de Noordlaarder Esch. Via de Duinweg en de Beslotenveenseweg komen we op de Pollsweg, die we verderop verlaten om het Noordlaarder Bosch in te gaan.
Ten zuiden van het Noordlaarder Bosch passeren we in het open veld een kleine kudde Schotse Hooglanders.
Via de Tolhuisweg en het bos -en heidegebied van De Vijftig Bunder komen we bij het Wijde Veen, waar we op een picknickbank genieten van een lunchpauze in de aangenaam verwarmende voorjaarszon.

Verrassend mooie route
Verderop komen we weer op de Tolhuisweg, om al spoedig via de Duinweg onze route te vervolgen over de Haasakkers. Dan komen we weer in het open veld van de Noordlaarder Esch, waar we in de bocht van het pad een hunebed passeren. Van dit Groninger hunebed resteert nog slechts één sluitsteen, vier draagstenen en twee dekstenen, maar het is onmiskenbaar een hunebed.
Voorbij dit hunebed wandelen we via het brede zandpad over de Noordlaarder Esch weer terug naar Noordlaren.
En ook in Noordlaren laat men de wandelaars niet zomaar over alleen plaveisel lopen, want via de Zuiderstraat en de Boenderstraat word je geleid naar het oude zandpad ten westen van Noordlaren, waarover je achter de Bartholomeüskerk weer terug loopt naar het Oude Veerhuis in Noordlaren.
Tot de laatste meters blijft deze wandelroute verrassend mooi.
Toevalligerwijs: letterlijk klokslag 15.00 uur arriveren Durkje en ik nabij de kerktoren van Noordlaren bij onze auto naast het Oude Veerhuis; exact drie uren na vertrek.

Geen opmerkingen: