zaterdag 29 maart 2014

Pelgrimsavond ten afscheid

Vrijdag 28 maart 2014

Avondmaaltijd voor pelgrims















Afscheidsavond voor pelgrims
Als bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân komen we vanavond voor een bijzondere bijeenkomst bijeen bij Gosse & Griet. Ze hebben besloten om over enkele weken de lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostela vanuit Fryslân wandelend af te leggen.
Gosse verlaat het bestuur van onze stichting om dan voor de tweede maal deze aantrekkelijke pelgrimage aan te vangen, maar deze keer samen met zijn echtgenote.
Ter gelegenheid van dit afscheid bieden Gosse & Griet ons een afscheidsavond aan.

De tafel van eten en verhalen
Tegen de avond zijn we bijeengekomen. We laten ons eerst informeren over de plannen van dit nieuwbakken pelgrimsstel, en daarna gaan we met elkaar aan tafel, waar we de avond doorbrengen met een gezamenlijke maaltijd.
Iedereen die de pelgrimage naar Santiago de Compostela al heeft voltooid, weet dat de fietsende en wandelende pelgrims meestal in kleine of grote groepen in een eetcafé, restaurant of huiskamersetting in een refugio de avond samen aangenaam doorbrengen, onderwijl genietend van een gezamenlijke maaltijd, veelal allen bij elkaar vergaderd aan één lange tafel.
Er wordt dan genoten van een heerlijke avondmaaltijd, die de pelgrims na een ingespannen fiets- of wandeltocht dan in dank aanvaarden. Er wordt dan een voedzaam pelgrimsmenu gegeten, wijn en water geschonken, en doorlopend wordt de hele avond steeds weer heel verrassend gesproken over alle belevenissen van de afgelopen dag, van de voorgaande dagen, en van allerlei andere zaken die ieders pelgrimage met zich meebrengt.

Buen Camino
Zo zitten we ook vanavond op buitengewoon onderhoudende wijze met elkaar aan tafel om oude en jonge pelgrimsherinneringen op te halen, en samen met Gosse & Griet ook vooruit te blikken op die unieke wandelpelgrimage, die zij binnenkort gezamenlijk zullen aanvangen.
Wat een mooi vooruitzicht hebben zij, aan de vooravond van hun meer dan drieduizend kilometer lange pelgrimstocht, en wat zullen ze onderweg veel zien en beleven.
We hopen en gunnen Gosse & Griet van harte dat zij hun unieke wandelpelgrimage met voorspoed mogen aanvangen, doorbrengen en voltooien. Een waardevolle tocht en een behouden aankomst zij hen van harte gegund en we wensen hen Gods onmisbare Zegen vóór, tijdens en na deze uitdagende en waarde(n)volle pelgrimsreis.
Gosse & Griet: Buen Camino!, Ultreia! en Oan't sjen!

Geen opmerkingen: