donderdag 27 maart 2014

Fryske Bôle fan Nico & Aeltsje

Donderdag 27 maart 2014
Bôle-banner aan de voet van de Oudebildtdijk

Earlik hearlik fan Fryske grûn
De eerste partij lokaal en duurzaam geteelde partij tarwe van Koopmans Meel is verwerkt in een nieuwe broodsoort, genaamd: Fryske Bôle.
Fryske Bôle is ambachtelijk gebakken Fries streekbrood met de smaak van vroeger.
Dit nieuwe brood wordt gebakken met duurzaam geteelde tarwe, afkomstig uit de Noordfriese gemeente het Bildt. Daar wordt deze tarwe verbouwd op kleine percelen, direct achter de Bildtdijken langs de Waddenzee. De invloeden van de zilte zeelucht en het weidse Friese kleilandschap zijn terug te vinden in de geur en smaak van Fryske Bôle.
Na de oogst wordt deze tarwe gemalen op een Friese molen, en daarna gebakken door de Fryske Echte Bakkers.
Terecht wordt deze 'Bôle' dan ook omschreven als 'earlik hearlik fan Fryske grûn'.

Fryske Bôle no ek yn Stiens
Op 20 januari 2014 was de primeur-presentatie van deze Fryske Bôle; en vanaf die dag was het direct verkrijgbaar bij de Friese Echte Bakkers.
Ter gelegenheid van deze brood-primeur werd een spandoek onthuld op een Bildtse akker van Maatschap Jensma. Meester Boulanger Wietse Schiere had ter gelegenheid van deze feestelijke presentatie een uitgebreid broodbuffet gemaakt, teneinde een aantal van zijn meesterlijke Fryske Bôle-recepten te presenteren.
Deze Fryske Bôle is een mooi voorbeeld van lokale ketensamenwerking, namelijk:
Van boer tot akker, naar molenaar en bakker.
Inmiddels hebben wij ook al genoten van dit (h)eerlijke brood, want ook onze eigen dorpsbakker 'Nico & Aeltsje de Groot' heeft deze broodsoort in het bak- en verkoopassortiment opgenomen.

Geen opmerkingen: