woensdag 12 februari 2014

Historische route Santiago de Compostela

Woensdag 12 februari 2014
Cover van de Historische Route

Voor wandelaars en pelgrims
Elk jaar maken velen de pelgrimstocht (de Camino) naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje. Vooral in de zogenoemde 'Heilige Jaren' ondernemen honderdduizenden vanuit alle delen van de wereld de tocht naar het graf van de heilige Jacobus. Jan Witte schreef een boek over deze wereldberoemde pelgrimstocht. De titel van zijn boek luidt 'Historische route Santiago de Compostela', met als ondertitel: 'Pelgrimage naar Santiago de Compostela'.
Dit boek over de Sint-Jacobsroute bevat veel historische feiten en achtergronden over deze pelgrimage. Daarom is dit boek geschikte leesstof ten behoeve van een goede voorbereiding voor wandelaars die van plan zijn de weg naar Santiago de Compostela te bewandelen. Maar ook pelgrims die al terug zijn gekeerd uit Santiago de Compostela zullen dit boek met belangstelling en herkenning lezen.

Pelgrims op bedevaart naar het graf van Sint Jacobus
Sinterklaas was vorig jaar zo goed om dit boek voor mij mee te nemen uit Spanje. Met dank aan Sint & Piet ben ik - nieuwsgierig naar de inhoud - in dit informatieve boek begonnen te lezen. Voor een lezende pelgrim is het moeilijk om zo'n boek terzijde te leggen, en 'in een zucht' lees je dit boek dan uit.
Jan Witte beschrijft de pelgrimswegen naar Santiago de Compostela - en alles wat daar langs te zien is - op een aangename en duidelijke manier.
Na een korte inleiding beschrijft hij in het eerste hoofdstuk de achtergrond van de bedevaart.
Daarna volgt een beschrijving van pelgrims; over hun voorbereiding, hun kostuum en pelgrimsattributen, en over de verschillende soorten pelgrims onderweg.
Er wordt ingegaan op achtergronden en historie van de pelgrimage. Daarbij wordt uiteraard ook de begrafenislegende van Sint Jacobus beschreven.
Allerlei gebeurtenissen worden in historisch perspectief gezet, en de auteur schrijft veel over de steden en hun kerken en kloosters langs de diverse routes.

Vier Franse pelgrimswegen naar de Camino
Het grootste deel van dit boek gaat over de wegen naar Santiago de Compostela. Begonnen wordt met de vier hoofdroutes door Frankrijk, die in het grensgebied van Frankrijk en Spanje aansluiten op de Camino door Spanje.
  1. 1. Eerst wordt de weg via Parijs beschreven. Die voert via onder andere Chartres òf Orléans, Tour, Poitiers, Saintes, Blaye, Bordeaux, Belin en Saint Paul-les-Dax naar Saint-Jean-Pied-de-Port.
  2. 2. Dan volgt de route vanuit Vézelay via Nevers, Charité-sur-Loire, Bourges, Issoudun, Chateauroux, La Souterraine, Saint-Léonard-de-Noblat, Limoges, Périgueux en La Reole eveneens naar Saint-Jean-Pied-de-Port.
  3. 3. De derde hoofdroute gaat vanuit Le Puy-en-Velay via Sauges, Aubrac, Conques, Rocamadour, Cahors, Moissac, Condom, en Sauveterre ook naar Saint-Jean-Pied-de-Port.
  4. 4. Tenslotte volgt de vierde weg, van Arles via Saint-Gilles, Montpellier, Gignac, Castres, Toulouse en Lourdes naar Col de Somport.
De Camino Franchés
Vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port gaat men via de Col de Cize de Pyreneeën over, en vanuit Lourdes via de Col de Somport.
  1. A. Wie via de Col de Somport de Pyreneeën oversteekt, gaat via Jaca en Monreal naar Puenta la Reina. Daar gaat de pelgrim verder op de Camino Franchés, samen met de andere pelgrims, die vanuit de eerste drie genoemde Franse routes al vanuit het zuid-Franse Ostabat samen optrekken.
  2. B. De pelgrims die via de Col de Cize lopen, gaan onder andere via de volgende plaatsen: Viscarret, Pamplona, Puente la Reina, Estella, Najera, Burgos, Fromista, Sahagun, Léon, Rabanal, Villafranca, Triacastela en Palas del Rey naar Santiago de Compostela.

Santiago de Compostela bereikt
Het laatste hoofdstuk van dit boek gaat over het doel van deze pelgrimstocht: het graf van de heilige Jacobus in de kathedraal van Santiago de Compostela.
Durkje en ik hebben de in dit boek beschreven 2e en 3e Franse wegen door Vézelay (in 2009) en vanuit Le Puy-en-Velay (2013) gelopen, en aansluitend ook de Camino Franchés (2012) vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port (in 2011).
Het volbrengen van deze pelgrimage stond in de Middeleeuwen in hoog aanzien. Anno 2014 geldt deze waardering voor het volbrengen van deze vanuit Fryslân meer dan 3.000 kilometer lange pelgrimstocht nog steeds, zo bleek ons, maar voor jezelf is het gevoel van voldoening na het volbrengen van deze beproeving vooral belangrijk.

Start en volbreng
Dat Jan Witte als auteur van dit boek de lezer aan het eind van zijn boek adviseert om deze bijzondere pelgrimage ook te maken, onderschrijf ik als pelgrim dan ook van harte.
Begin nú als het kan en als je het (nu nog) kunt; stel het niet langer uit dan nodig is, want misschien ben je binnenkort en/of later niet wéér in de gelegenheid om deze buitengewone tocht te starten èn te volbrengen.
Deze pelgrimsreis wordt de tocht van je leven!
Ultreia!

Geen opmerkingen: