zondag 22 december 2013

Laat je licht schijnen

Vierde Zondag van Advent 22 december 2013 
Jong & oud vieren feest bij zegen, zalving en doop


















Good gifts from the Father of lights
Op deze vierde Zondag van Advent is er voor ons alle reden om feest te vieren. Ja, we naderen met rasse schreden het feest ter gelegenheid van de geboorte van Jezus, een belangwekkende gebeurtenis van ruim tweeduizend jaar geleden.
Zoals Jozef & Maria aan het begin van onze jaartelling het pasgeboren Kind in hun armen mochten nemen, worden ook vandaag de dag ouders nogmaals gezegend met een aan hen toevertrouwd kind. Ieder pasgeboren kind neemt een eigen geboorteverhaal mee; door afkomst, door geboorteplek en door de wijze waarop het ter wereld komt, soms met zorgen, maar in Nederland gelukkig vaak ook met een goede start en zorg.

Kaarslicht van Advent
Vandaag mogen we zo'n feest van de geboorte van twee kinderen in onze kerkelijke gemeenschap vieren. Een meisje - Joy - en een jongen - David - beiden zo klein nog, en nu al met hun eigen geschiedenis, en hopelijk met een goed vooruitzicht.
In de ochtendkerkdienst van De Hege Stins te Stiens zullen we vandaag vieren dat David zal wordt gedoopt en dat Joy zal worden opgedragen.
Onze voorganger van vandaag - dominee Desirée Scholtens - laat twee kinderen naar voren komen om een Adventsgedicht voor te dragen en om daarna de vierde Adventskaars aan te steken aan de grote Paaskaars. We vieren vandaag de vierde Zondag van Advent, want woensdag zal het Kerstfeest zijn. Na de zojuist voorbije langste nacht van het jaar, schijnt hier in De Hege Stins het licht, dat de duisternis verdrijft.

Opdragen en dopen 
 
Joy Nassir
Aan het begin van deze feestelijke kerkdienst wordt Joy eerst opgedragen aan God. Haar Pakistaanse ouders geven haar zo als het ware terug aan haar hemelse Vader, in de hoop en verwachting dat Joy later - als ze volwassen is - bij de volwassenendoop zelf deze keuze van haar ouders voor Onze Vader in de Hemel zal bevestigen. Dominee Scholtens zegent en zalft Joy en daarna wordt Joy ook door haar beide getuigen Pieter en Karinus gezegend. Ook door enkele volwassen medegemeenteleden en door enkele kinderen wordt Joy gezegend.

David Jan van der Tuin
Daarna volgt de doop van David. Zijn Friese ouders laten zo als het ware de naam van hun geliefde zoon schrijven in de handpalm van God, in de hoop en verwachting dat David later - als hij volwassen is - bij zijn belijdenis zelf deze keuze van zijn ouders voor Onze Vader in de Hemel zal bevestigen. Dominee Scholtens doopt en zegent daarmee ook het leven van David. Als gemeenten zijn wij allen getuige van deze doop van en van dit opdragen.


In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. 
Het was in het begin bij God. 
Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat.  
In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen.  
Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

Winnen aan geloof, hoop en liefde
Na de bijbellezingen stelt dominee Desirée Scholtens 'het brandend licht' en 'je licht laten schijnen' centraal. Het is een oproep om ons vuur brandende te houden en om ons licht door te geven in woorden en daden. Zelfs onze hele gewone, alledaagse dingen kunnen dan al betekenisvolle symbolen worden. Ook bij de jongere generatie is momenteel een diep verlangen aanwezig naar degelijke inhoud. Ze roept ons op om onze verlegenheid achter ons te laten en ons licht te laten schijnen. Ze geeft daarbij goede voorbeelden van actuele activiteiten in en van onze gemeente, zoals de workshop van tieners voor Serious Request, en de Kerstbelevenistocht door Stiens van gisteren, van het grote mannenkoor dat vanavond hier in De Hege Stins zal optreden, van de jonge heren in onze gemeente die hun kampvuuravonden voor mannen organiseren, en van het aanstaande hoorcollege over de vier evangelieën, en natuurlijk ook van al onze bijbelstudiegroepen voor jong en oud. Blijf dus niet langer inactief, maar doe mee, participeer, laat je licht schijnen, want wie meedoet, kan en zal allicht winnen aan geloof, hoop en liefde.

Shine your light
Deze verkondiging baseert dominee Scholtens op een popsong, die ze onlangs hoorde van een tiener in het Jeugdhonk van De Hege Stins; het lied 'Burn', gezongen door Ellie Goulding, met de volgende strekking::
Wij, wij hoeven ons nergens zorgen om te maken,
want wij hebben het vuur dat we laten laaien.
Zij, zij kunnen ons vanuit de ruimte zien;
steek het aan, alsof we menselijke sterren zijn.
Als het licht uit wordt gedraaid,
blijven ze in verbijstering achter.
Steek het nu aan, 
schreeuw het van de daken,
liefde voor de wereld.
We strekken onze handen uit naar de hemel,
schijnen omhoog naar de lucht,
en dat laten we branden.
We willen niet vertrekken.
Nee, we willen hier en nu zijn.
Iedereen danst als een gek en doet dol.
Er is muziek.
Ik word wakker geschud,
spel van hard en zacht.
Liefde ontstaat, zonder geheim.
We steken het vuur aan,
opdat zij het niet kunnen doven!
We gaan het laten branden.

Geen opmerkingen: