zondag 22 december 2013

Kerstconcert christelijk mannenkoor Westerlauwers in Stiens

Zondagavond 22 december 2013 
Kerstconcert van christelijk mannenkoor Westerlauwers in De Hege Stins












Muzikale Kerstboodschap van Westerlauwers
Vanavond organiseert de plaatselijke Evangelisatie- en Zendingscommissie van onze Protestantse Gemeente van Stiens haar jaarlijkse Kerstconcert in De Hege Stins te Stiens.
Dit jaar is het honderd man tellende christelijk mannenkoor Westerlauwers uitgenodigd om dit concert hier in Stiens uit te voeren. Ze zijn met 86 mannen gekomen om ons vanavond een mooi gevarieerd muzikaal Advents-/Kerstprogramma aan te bieden.
Tegen de aanvangstijd zit De Hege Stins vol; zelfs het toneelpodium achter de bijzaal is open, om daar de laatst binnengekomen concertgangers nog een hooggeplaatste zitplaats te bieden. Voor iedereen is vanavond gelukkig plaats in deze kerkelijke muziekherberg.

Vol en warm
Het zit zó vol, dat de temperatuur binnen de kortste keren hoog oploopt, hetgeen één van de koorleden al spoedig onwel doet worden. Het koorlid wordt even buiten de kerkzaal gebracht, ramen en deuren van de kerkzaal gaan open en weldra is de temperatuur weer om er aangenaam muzikaal te verpozen. Het koor zingt ondertussen verder, en het betreffende koorlid komt even later gelukkig weer afgekoeld en hersteld terug in het koorgelid.

Met muzikale variatie richting Kerst
Presentatrice is vanavond Karen Bies (bekend van Omrop Fryslân), die ons tussen alle bedrijven door enige toelichting geeft op de muziekstukken die daarop volgen.
Dirigent Harm van der Meer geeft ontspannen leiding aan het koor, en speelt af en toe even met het publiek, gebruikt de hele kerkzaal, en laat ons af en toe ook delen van muziekstukken meezingen.
Een rijke variëteit aan muziek en combinaties vormt het programma van deze concertavond. Zo luisteren we naar een improvisatie op vleugel van de oud-dirigent en pianist Jaco Veldsema, die later op de avond nog een Kerst-duet speelt met vaste koororganist Jan Kroeske. Ook spelen deze twee toetsenisten samen met trompettist Teun Nicolai een instrumentaal intermezzo. Tweemaal zingt bariton Albert Moorlag als solist.
Veel lof oogsten koor en dirigent voor de eigen compositie 'Snie op it lân' van componist-dirigent Harm van der Meer, en voor het eveneens Friese lied 'Jou ús (wer) in dream, o Hear", een lied van de in Fryslân alom bekende Eppie Dam.

Geestdrift
En natuurlijk ontbreekt ook de samenzang met het koor niet. Bij de samenzang van aanvangslied 'Komt allen tezamen" en van het slotlied 'Ere zij God', is door de 'power' van orgel, koor, trompet en gemeentezang de grote kerkzaal van De Hege Stins bijkans te klein. Behalve de geestdrift van deze liederen, wordt ook het meer ingetogen 'Stille Nacht, Heilige Nacht' vanzelfsprekend gezongen.

Geen opmerkingen: