dinsdag 5 november 2013

Twee bijeenkomsten voor Nijkleaster in Jorwert

Maandag 4 november 2013
De viertafel van Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk

Voorbereiding Nijkleasterlingen-treffen
Vanavond heb ik twee bijeenkomsten voor de Stichting Nijkleaster in Jorwert.
Aan het begin van de avond komen we in de Sint-Radboudkerk van Jorwert bijeen als Nijkleaster-werkgroep Nijkleasterlingen-dei, om de laatste voorbereidingen te treffen voor het 'Nijkleasterlingen-treffen', dat we over twee weken organiseren in Jorwert,voor iedereen die op enige wijze actief participeert in het werk van onze Stifting Nijkleaster in het algemeen en voor Nijkleaster in het bijzonder.
Omdat tijdens het Nijkleasterlingen-treffen ook een theatervoorstelling zal worden uitgevoerd, bespreken we onder andere de optimale locatie in de kerkzaal voor deze voorstelling, rekening houdend met de voorstelling, de vloer en de indeling van de Sint-Radboudkerk.
Als we ook allerlei andere organisatorische zaken van meer huishoudelijke aard hebben doorgenomen, sluiten we deze 'walking aroud'-bijeenkomst af, om op tijd aanwezig te kunnen zijn bij de volgende bijeenkomst, verderop in Jorwert.

Bestuursvergadering Stifting Nijkleaster
Aansluitend hebben we een stichtingbestuursvergadering, waarin we terugblikken op de verrichte werkzaamheden van de afgelopen weken en waarin we vanzelfsprekend vooral ook vooruitblikken op de activiteiten van de komende periode.
  • We krijgen een korte terugkoppeling van de landelijke 'Cursus Ondernemerschap en spirituele centra', die elke keer door één van onze bestuurders wordt gevolgd. De boodschap van een in het magazine Volzin gepubliceerde artikel is dat spirituele centra veelal uit hun aard moeite hebben om hun diensten in rekening te brengen, maar dat de geldvragende spirituele centra juist door hun prijsstelling laten zien dat zij geloven in hun eigen boodschap.
  • In navolging van de bekende Friese kunstenaar Jentsje Popma heeft nu tot onze verrassing ook een andere beeldbepalende Friese kunstenaar een toonaangevend kunstwerk aan Nijkleaster geschonken. We zullen te zijner tijd nog publiceren welk kunstwerk dit is en van welke Friese kunstenaar dit mooie werk is. Zouden deze eerst twee majeure kunstwerken voor Nijkleaster het begin kunnen zijn van een 'Sintrum foar Fryske spirituele keunst' in Fryslân?
  • Drie leden uit onze kloosterbestuurskring zullen binnenkort gaan deelnemen aan een workshop Crowdfunding, die wordt georganiseerd door de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN, in samenwerking met ABN AMRO Instituten en Charitas.
  • We nemen besluiten over het declaratiebeleid omtrent de vergoeding van door vrijwilligers voor Nijkleaster noodzakelijk te maken onkosten.
En ... wie maakt de 2e bouwfase van Nijkleaster financieel mogelijk?
Zoals altijd komen ook in deze bestuursvergadering de plannen voor de 2e fase van de Nijkleaster-verbouw van de Sint-Radboudkerk aan de orde, zulks in relatie tot onze droom om uiteindelijk in of nabij Jorwert een nieuw Fries protestants klooster (Nijkleaster) in hout en steen te vestigen. Voor de tweede fase van de verbouw - die voorafgaat aan de kloostervestiging- hebben we op korte termijn nog enkele tienduizenden euro's nodig, om met behulp van de door de provincie Fryslân al toegezegde subsidie die 2e bouwfase te realiseren.
Wat zou het mooi zijn dat we op afzienbare termijn een aanbod krijgen van één of meer geldgevers, die deze essentiële uitbreiding van Nijkleaster (samen) mogelijk maken.
Alles is klaar, zoals de bouwtekeningen, de vereiste goedkeuringen in het kader de monumentenregelgeving, en ook al de gemeentelijke bouwvergunning. Zodra we de laatste € 50.000,- binnen krijgen, kan de verbouw direct beginnen. Daar zien we reikhalzend naar uit, want er zit in veel opzichten groei in Nijkleaster, en om die doorontwikkeling te faciliteren, hebben we deze geldmiddelen spoedig nodig.
Wie - o wie - kan ervoor zorgen dat Nijkleaster deze laatste financiële injectie krijgt, om dit deel van onze mooie droom te realiseren?

Geen opmerkingen: