vrijdag 22 november 2013

Organiseren van je werk met gemak

Woensdag 20 november 2013
CNV-onderwijsacademie zorgt voor deskundigheidsbevordering






Deskundigheidsbevordering voor onderwijspersoneel
Het Netwerk Friesland van CNV-Onderwijs organiseert vanmiddag en vanavond een bijeenkomst voor haar leden - met niet-leden te gast - in christelijke basisschool Toermalijn in Franeker.
Op het programma staan vandaag drie workshops, die in twee ronden worden aangeboden, waaronder:
  1. 1. Organiseren van je werk met gemak, met Hetty Hospes-van Rijn als workshopleider;
  2. 2. MindfulKids in de klas, onder leiding van Jinke de Groot;
  3. 3. Assertiviteit, met als trainer Jeannette de Haan-Dijkstra, van de CNV-Onderwijs Academie.
Ongeveer 50 deelnemers zijn voor deze bijeenkomst gekomen, voornamelijk afkomstig uit het primair onderwijs en uit het speciaal onderwijs.

Van het Leerplein naar de workshops
De bijeenkomst wordt geopend door Marit van der Kooij, voorzitter van de Ledenactiviteitengroep Noord van CNV Onderwijs Noord. Marit is ook alumna van onze Opleiding tot Leraar Basisonderwijs van Stenden Hogeschool; en momenteel werkzaam als groepsleerkracht van basisschool Toermalijn, waar we vandaag te gast zijn.
Marit heet ons allen welkom op het Leerplein, de centrale ruimte tussen de oudbouw en de nieuwbouw van deze Franeker basisschool.
Vóór en na de gezamenlijke maaltijd kunnen de workshops worden gevolgd, en er is volop gelegenheid om met elkaar te netwerken.

Organisatietips
Ik woon de workshop bij die handelt over het organiseren van je werk, die wordt geleid door Hetty Hospes-van Rijn.
We starten met een korte kennismaking met elkaar, aan de hand van een kaartenspel, waarbij je een keus kunt maken uit een goed bij jou passende kaart, waarop onderwerpen staan uitgewerkt met betrekking tot bijvoorbeeld: flexibel zijn, nee zeggen, grote lijnen, teleurstelling en conflicten.
Daarna inventariseren we in groepen vaardigheden, die essentieel zijn om je werk goed te organiseren.
Tussen de bedrijven door geeft Hetty tips, zoals: laat dingen los, maak belafspraken, neem pauzes, ga werkzaamheden samen doen, zorg dat anderen rekening met je houden en besteed je energie aan zaken die je wel kunt veranderen.
We vullen een zelftest in met betrekking tot het organiseren van ons werk, en bespreken die plenair; en daarna selecteert iedereen een top drie van voor hem of haar goed bruikbare tips, die staan op een uitgebreide lijst van tips die je kunnen helpen om je werk met gemak te organiseren.

Geen opmerkingen: