zondag 17 november 2013

Is God soms even met iets anders bezig?

Zondag 17 november 2013
Vocal Roses tijdens de Sing In in De Hege Stins van Stiens























Sing In
De Sing In van vanavond in De Hege Stins wordt georganiseerd door de Evangelisatie- en Zendingscommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens.
Dominee Kroon uit Garijp is uitgenodigd om als voorganger deze avondkerkdienst te leiden, en het trio 'Vocal Roses' uit Oudermirdum is uitgenodigd om vanavond voor de muzikale omlijsting te zorgen.
Han Giesing is onze organist en Piet Smit verzorgt als lector de Bijbellezing in deze bijzondere Gemeentedienst.

Gemeentelijke improvisatie op psalm 42
Het thema van deze zangdienst is: 'Is God soms even met iets anders bezig?
Wat als God afwezig lijkt….?
Waarom lijkt Hij soms zover weg?
Is God soms verborgen, of lijkt dat zo?
De eerste zes verzen van de bijbeltekst van Psalm 42 staan vanavond centraal tijdens deze kerkdienst. Na de schriftlezing gaan we de verzen 1 en 6 van psalm 42 zingen. Al snel heeft de gemeente in de gaten dat de tekst van de beamer op het scherm niet de juiste tekst is, maar de organist speelt de melodie van psalm 42 nietsvermoedend en onverstoorbaar door. Dan zet de gemeente het op een zingen. Vóór en achter me hoor ik iedereen van harte psalm 42 zingen. Jongere gemeenteleden zingen uit het hoofd de nieuwe berijming, en verderop hoor ik ook nog ouderen de oude berijming daar doorheen zingen. Ook de bij velen parate teksten van opeenvolgende psalm42verzen hoor je doorelkaar zingen. Volume is er genoeg tijdens de zang van deze twee coupletten, en dominee Kroon complimenteert de gemeente na de muzikale uitdaging van deze bijzondere 'canon' dan ook; het werd een onverwachte en onbedoelde improvisatie, die door de gemeenteleden zonder enige teksthulp toch uitbundig is gezongen, want zingen kunnen we in Stiens.

Wachten, bidden en hopen loont
In zijn verkondiging staat het woord 'wachten' centraal, zulks in lijn met het thema van vanavond, èn met de Bijbeltekst: 'Waar is dan je God?'
Dominee Kroon benoemt het menselijk ervaren dat wachten altijd zo lang duurt. Naar analogie van de term 'gevoelstemperatuur' noemt hij in dit verband het begrip 'gevoelswachttijd', ofwel: voor je gevoel duurt wachten altijd langer dat dat het feitelijk duurt.
Dominee Kroon: "Wachten op God kan gevoelsmatig óók te lang duren, het kan zwaar zijn, en kan het allermoeilijkst zijn. Je denkt dan wellicht dat God even met iets of met iemand anders bezig is, maar dat is dan zeker niet het geval!'
Of ..... was ik - tijdens dat wachten op God - wellicht zelf ondertussen met iets anders bezig, in plaats van met God? Psalm 42 roept ons wachtenden op om te blijven bidden en te blijven hopen op Gods aanwezigheid; dan gaat de tijd van wachten vast en zeker lichter voorbij.
Hoe het ook zij, de belofte van de Bijbel, is de belofte van God, dat wachten op God niet voor niets is. Wachten, bidden en hopen doe je dus niet tevergeefs, want God is vast en zeker níet even met iets anders bezig.

Sing In met mooie songs
Vocal Roses is een zanggroepje met drie meiden uit het Friese Oudemirdum. Alle drie hebben ze ook een band met Stenden Hogeschool. De twee zussen Irma & Sita Bokma studeerden inmiddels af aan de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs, en Johanna van der Veen studeert momenteel nog aan de opleiding Hoger Hotelonderwijs van Stenden Hogeschool in Leeuwarden.
Ze treden - zoals hier vanavond - vooral op tijdens kerkdiensten, maar ze zijn ook daarbuiten actief. Hun muzikaal repertoire bestaat hoofdzakelijk uit popliederen met mooie en sprekende teksten. Ze zingen a capella en begeleiden zichzelf vanavond op keyboard, gitaar en djembé. Vanavond passeren enkele mooie songs de revue, van bijvoorbeeld Trijntje Oosterhuis en van Twarres.
Ademloos zit de gemeente naar deze fragiele luisterliedjes van Vocal Roses te luisteren. Dominee Kroon verwoordt dat terecht met de opmerking dat je tijdens hun zangperformance bijna een speld kunt horen vallen; zo aandachtig zitten de kerkgangers te luisteren.
Het laatste liedje dat Vocal Roses zingt, is hun mooie vertolking van 'The sound of silence', velen welbekend van Simon & Garfunkel. Hun oogst is rijk: een welverdiend applaus uit de kerkzaal, en waarderende woorden van de voorganger, namens een dankbare gemeente.

Geen opmerkingen: