maandag 28 oktober 2013

Herdenkingsbijeenkomst voor Idsart Otte

Maandag 28 oktober 2013 
Herdenkingsplek voor Idsart Otte in het Stiltecentrum van Stenden HogeschoolEen minuut in stilte herdenken
Rond 12.00 uur is het vandaag stil in Stenden Hogeschool.
Vandaag wordt op alle vijf Nederlandse hogeschoolvestigingen van Stenden een minuut stilte in acht genomen in verband met het overlijden van Idsart Otte, onze student van de opleiding Media en Entertainment Management, die ruim een week geleden bij de grote binnenstadsbrand in het centrum van Leeuwarden zo tragisch om het leven kwam.
Vandaag treuren we, alleen en samen, in stilte en met muziek, in Leeuwarden, in Emmen, in Groningen, in Assen en in Meppel: stilte voor Idsart Otte, stilstaan bij het verlies waaraan wij allen lijden.

Herdenken in het Stiltecentrum
Sinds vorige week is er in het Stiltecentrum van het Ontmoetingscentrum van Stenden Leeuwarden een herdenkingsplek ingericht, en opengesteld voor alle studenten en medewerkers van Stenden, en voor de familie en vrienden van Idsart Otte.
Bij een foto van Idsart brandt een witte kaars en ligt een herdenkingsboek, waarin alle bezoekers van dit Stiltecentrum een korte groet kunnen schrijven, gericht aan de nabestaanden van Idsart.
Ook hier is het stil; stil, om stil te staan bij het leven en sterven van onze geliefde (mede)student.

Herdenken in het Ontmoetingscentrum
Vlak vóór 12.00 uur zit de grote zaal van het Ontmoetingscentrum van Stenden Leeuwarden helemaal vol. Als studiegenoten en vrienden van Idsart, en als medewerkers van Stenden zijn wij hier bijeengekomen om in het komende uur tijdens een herdenkingsbijeenkomst stil te staan bij het leven en sterven van Idsart Otte. Ook de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone en wethouder Andries Ekhart zijn aanwezig om bij en met ons te zijn als wij onze (mede)student, vriend en stadsgenoot Idsart herdenken.
Elders in de hogeschool staan op diverse plekken beeldschermen opgesteld, waar alle andere belangstellenden via een live verbinding getuige kunnen zijn van deze herdenkingsbijeenkomst in het Ontmoetingscentrum.

Einde van een droom
De bijeenkomst wordt geopend door onze studentenpastor Rein Veenboer. Na zijn inleidende woorden volgen een aantal sprekers: de voorzitter van het College van Bestuur van Stenden, de Head of School en de Academic Dean van de opleiding die Idsart volgde, en tenslotte een docente en een medestudente van Idsart.
Uit de woorden van deze sprekers blijkt wat wij allemaal zullen moeten missen, nu Idsart niet meer in onze hogeschoolgemeenschap aanwezig is. Uit de warme, persoonlijke woorden van bijvoorbeeld de docente en van zijn medestudente leren wij nog beter wie Idsart was en wat hij voor de mensen om hem heen heeft betekend, door zijn sociale instelling en vaardigheden. Hun boodschap is duidelijk: met het overlijden van Idsart verliezen we een jongeman die in leven en werken positief onderscheidend was en zou zijn.

Mooie muziek
Tussen de afscheidswoorden van de sprekers door luisteren we enkele malen naar muziek; naar mooie muziek, want Idsart hield zo van deze mooie muziek, die ook klonk tijdens zijn afscheidsbijeenkomst voorafgaand aan zijn begrafenis van afgelopen zaterdag.
Studentenpastor Rein Veenboer zet ons na alle sprekers weer met beide benen op de grond, door ons er voorzichtig op te wijzen dat we na dit afscheid weer voort moeten gaan. Daarbij noemt hij dat de stad Leeuwarden weer verder moet met het grote gat dat de brand in het stadscentrum heeft geslagen, en dat ook wij allemaal na het overlijden van Idsart Otte weer verder moeten met het gat dat is geslagen in het leven van ons, in het leven van onze studenten en in het leven van Idsart zijn vrienden en van zijn familie.
Bij de klanken van die mooie muziek van Idsart verlaat iedereen het Ontmoetingscentrum in stilte, om ter afsluiting samen nog even een kopje koffie te drinken, alvorens iedereen weer verder gaat naar en op de plaats waar ieder wordt verwacht.

Geen opmerkingen: