maandag 28 oktober 2013

Nijkleasterdei 2013 in Jorwert

Zondag 27 oktober 2013
Yn Nijkleaster sjonge mei Hindrik van der Meer

Eerste verjaardag van Nijkleaster
Vorig jaar op 28 oktober 2013 is Nijkleaster in Jorwert officieel van start gegaan. Vandaag vieren we als bestuur en medewerkers van de Stichting Nijkleaster samen met alle belangstellenden de eerste verjaardag van Nijkleaster. Durkje en ik bezoeken deze Nijkleasterdei in de Sint-Radboudkerk van Jorwert.
Vorig jaar was de opkomst zo overweldigend, dat de kerk van Nijkleaster te klein was om alle bezoekers te huisvesten, dus velen moeten onverrichterzake helaas weer huiswaarts keren. Ook dit jaar is de opkomst weer groot, gelukkig zo groot, dat de kerk bij aanvang van het programma om 14.30 uur vol zit. Tijdens de inloop speelde Wim Houtsma in de kerkzaal op de marimba.

Prachtige start en hoopvolle toekomst
Ons mede-bestuurslid Jan Henk Hamoen opent deze Nijkleasterdei en heet alle aanwezigen van harte welkom. Hij blikt kort terug op de grote belangstelling waarmee Nijkleaster werd beloond tijdens alle Nijkleaster-activititeiten van het afgelopen jaar. De wekelijkse Kleaster-ochtenden, de Nijkleasterdagen, de speciale programma's op maat en het Nijkleaster Pinkster Paad; ze mochten zich verheugen op een grote en betrokken opkomst, en op een uitgebreide media-aandacht in print en van radio en televisie, provinciaal en landelijk. Al met al dus een prachtige start van een hoopvolle toekomst van Nijkleaster, het nieuwe protestante klooster in oprichting, in het Friese Jorwert.

Vreugde voert ons naar dit huis van stilte
De Nijkleasterdei van vandaag is bedoeld voor iedereen die zich verbonden voelt met, of kennis wil maken met Nijkleaster. Mensen komen overal vandaan. Naast me bijvoorbeeld zit een mevrouw uit Haarlem en tijdens de pauze ontmoet ik een Nijkleaster-belangstellende uit Maarssen.
Na het welkom van Jan Henk Hamoen zingen we gezamenlijk het lied "De freugde liedt ús nei dit hûs", Friezen in het Fries, en voor wie dat te moeilijk is, gelijktijdig ook in het Nederlands: "De vreugde voert ons naar dit huis'.
Mede-bestuurslid Anje Wester leest aansluitend het mooie gedicht van de Friese dichteres Tsjits Peanstra: "Hûs fan stilte", over een huis van stilte, en een huis van liefde, en daarmee ook over Nijkleaster.

Workshop 1: Sjonge, zingen, sing
Na de plenaire openingssessie gaan alle aanwezigen in vier groepen uiteen, ieder naar de workshop van zijn of haar interesse en keuze. Ik kies ervoor om samen met enkele tientallen zangliefhebbers in het koor van de kerk te blijven, bij de workshop 'Sjonge mei Hindrik van der Meer'.
We krijgen een liedboekje uitgedeeld en dan begint een zangsessie, met liederen in het Fries, in het Nederlands en in het Engels, met teksten van bijvoorbeeld Eppie Dam, Fedde Schurer, Alex van Ligten, Hanna Lam en een vertaling van Atze Bosch; allemaal liederen, waarvan een aantal op muziek zijn gezet door onze dirigent Hindrik van der Meer.

In het dorpshuis, in het dorpscafé en in de velden rond Jorwert zijn op dit moment de andere gasten bezig met hun workshop. 

Workshop 2: Kleasterkuier
Durkje is op stap gegaan met een groep wandelliefhebbers. Onder leiding van medebestuurslid Sietske Visser gaat deze groep een zogenoemde Kleaster-kuier wandelen, het eerste traject in stilte, het tweede traject bezinnend op de bijbeltekst die straks in de viering terug komt, en het derde deel van het traject de verbinding zoekend met één of meer andere wandelaars van deze Kleasterkuier.
Deze groep wandelt het dorp uit en gaat over het Friese pelgrimspad van het Jabikspaad de weilanden in.
Ondertussen zingen wij onder leiding van Hindrik van der Meer in de kerk:
"De frede fan 'e greiden wês oer dy, de frede fan mar en lân .....
Djippe frede mei komme oer dy ....."

Workshop 3: Heden en toekomst van Nijkleaster
In het 'Wapen van Baarderadeel' gaat medebestuurslid Henk Kroes met alle aanwezigen in gesprek over Nijkleaster: over de ontwikkelingen van het afgelopen eerste bestaansjaar en over onze plannen en onze droom van Nijkleaster, het visioen van een eigentijds protestants klooster in Fryslân. Onze bestuursvoorzitter vertelt hierover, en aansluitend is er volop gelegenheid om hem te bevragen op alle ins en out omtrent Nijkleaster.
Ondertussen zingen wij onder leiding van Hindrik van der Meer in de kerk:
"Foar elk ding is in oere, foar alles is in tiid .....
Jou de tiid, nim de tiid ....."

Workshop 4: Chassidische verhalen
In het plaatselijke dorpshuis 'Ons Huis' zit een groep verhalenliefhebbers te luisteren naar ons medebestuurslid Jan Henk Hamoen, die als een voorproefje van een programma-onderdeel van het komende winterseizoen alvast een aantal korte Joodse verhalen verteld, die door Werkman zijn verbeeld in zijn 'Chassidische legenden'. Deze Chassidische verhalen worden afgewisseld met muziek van Wim Houtsma op de marimba.
Ondertussen zingen wij onder leiding van Hindrik van der Meer in de kerk:
"God zelf is daar waar liefde wordt gegeven, 
waar vrede heerst,
waar de gerechtigheid mensen gezegend in geluk doet leven.
Zo is 't beloofd voor nu en voor altijd.
Dat staat in Isrels boeken opgeschreven"

Slotviering
Rond 16.00 uur komen we allemaal weer bijeen in de Sint-Radboudkerk. De koffie en thee met de heerlijke Nijkleaster-koek staat voor iedereen klaar, en er is volop tijd om met elkaar even een praatje te maken. Ook elkaar ontmoeten is een waarde(n)vol goed tijdens de activiteiten van Nijkleaster.
Het middagprogramma sluiten we af met een gemeenschappelijke slotviering in de kerkzaal, onder leiding van onze Nijkleaster-pionierspredikant Hinne Wagenaar.
Na het aanvangslied "Iepenje my foar jo goedens, en reitsje my oan", wordt psalm 145 voorgelezen, in de bewerking van Huub Oosterhuis.

In Nijkleaster mag je zijn wie je bent
Als een vooruitwijzing op de schriftlezing uit het bijbelboek Lukas over de Farizeeër en de Tollenaar zingen we in drie talen het lied "Nim my, nim my sa't ik bin".
Hinne wil met zijn preek ons een ingang geven naar dit bijbelverhaal, om ons er daarna weer uit te leiden. 
Hinne Wagenaar:
  • Het gaat erom dat we onszelf leren begrijpen.
  • Ons hele leven moeten we knokken om iemand te worden.
  • Hier in Nijkleaster mag je zijn wie je bent.
  • Hier in Nijkleaster willen we ruimte maken voor: je pijn, voor je tekorten, voor diversiteit, voor elkaar, en ook voor God.
Hulde aan en Vrede van de God van heinde & verre
Na een kort moment van stilte en muziek zingen we wederom in drie talen het Taizélied:
"Laudate omnes gentes, laudate Dominum,
Verblijd u alle volken, verblijd u in de Heer,
Bring hulde, alle folken, bring hulde oan de Hear."

De slotgebeden sluiten we af met het gezamenlijk zingen van het Friestalige Onze Vader: "God fan fier en hein ús Heit."
Tijdens het zingen van onze slotzang uit Guatemala en uit Iona wordt door een dansgroep in het centrum van de kerk gedanst. Na hun dans en na ons gezongen lied vlieden de geluiden van de slotzang weg, met de naklinkende, gezongen woorden:
Djippe frede mei komme oer dy.
Mei Gods frede no groeie yn dy.

Geen opmerkingen: