woensdag 4 september 2013

Voedselcrisis – Schaalvergroting versus Biodiversiteit

Dinsdag 3 september 2013
Spreker Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland
Drieluik over de Voedselcrisis
Vanavond gaat Albert Jan Maat (voorzitter van LTO Nederland) in debat met de aanwezigen over enkele actuele vragen rondom schaalvergroting en biodiversiteit in de landbouw, tuinbouw en veeteelt.
In een serie van drie debatten over de Voedselscrisis is dit de eerste debatavond, die we als Regiocomité Fryslân van de VU-Vereniging organiseren in samenwerking met VU-Connected, het Friesch Dagblad en Tresoar. De eerste avond gaat over Regionale problematiek, de tweede avond over de Voedselcrisis wereldwijd (Rudy Rabbinge) en tijdens de derde avond zal de rol van de Consument centraal staan. Tijdens alle avonden gaat het ook over wat dit betekent voor Fryslân en voor de Friezen.
Ons Friese Regiocomitélid Kobus Walsma treedt vanavond op als gastheer, en journalist Pieter Anko de Vries van het Friesch Dagblad is vanavond gespreksleider tijdens het debat.

Duurzame landbouw
Schaalvergroting en verduurzaming zijn momenteel twee belangrijke onderwerp in de discussie in en over de agrarische bedrijfstak. Vormen zij een tegenstelling, of moeten ze juist samengaan? Kun je bijvoorbeeld schaalvergroten en tegelijk ook de biodiversiteit behouden?
Vragen die vanavond aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld: hoe staat het met de verduurzaming van de Nederlandse landbouw? Hoe moet de Nederlandse landbouw zich ontwikkelen om overeind te blijven op de wereldmarkt (met verdwijnende Brusselse subsidies, etc). Welke rol speelt de Nederlandse/Friese landbouw, tuinbouw en veeteelt in het oplossen van de wereldwijde voedselcrisis? En kunnen we de uitdaging aan om de opschaling in de productie hand in hand te laten gaan met (de zorg voor) de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap?

Over spreker Albert Jan Maat
Onze eerste spreker is Albert Jan Maat, oud-politicus voor het CDA. Van 1999 tot 2007 was hij lid van het Europees Parlement. Tegenwoordig is hij voorzitter van LTO Nederland. Maat bekleedt diverse nevenfuncties: zo is hij voorzitter van Agriterra en lid van de SER en WFO.
Dat het thema van deze drieluik en het onderwerp van vanavond tegenwoordig volop in de belangstelling staat, blijkt wel uit de grote opkomst. In de volle zaal van Tresoar begint deze eerste debatavond. Het publiek is veelzijdig, wat het debat verlevendigt. Deelnemers die een bijdrage aan het debat leveren, zijn bijvoorbeeld een biologische boer, een handelaar in bodembemestingsmiddelen, een docent uit het middelbaar agrarisch onderwijs, een projectleider duurzaamheid, een consument die zorgvuldige keuzes maakt qua voeding; zeker niet alleen ouderen, maar vooral ook jongeren – waaronder een positief-kritische jonge boer – zijn aanwezig en doen mee.

Enkele uitspraken van Albert Jan Maat
  • Ons Kernprobleem is dat we binnen één generatie wereldwijd 70% meer voedsel moeten produceren. Welke bijdrage kan Nederland daaraan leveren, gegeven de schaarste in de economie, van grondstoffen en van energie? We kunnen het wereldwijde voedselprobleem niet oplossen, maar wel een belangrijk rol spelen in de oplossing van het probleem.
  • De Land- en Tuinbouw is de grootste exportsector van Nederland.
  • We moeten meer rekening houden met de biodiversiteit van de natuur.
  • Voedsel is waardevol, en wat waardevol is, daar ga je verstandig mee om.
  • Noord-Fryslân en ook Noord-Groningen zijn onze topgronden voor wat betreft de productie (gevolgd door wereldwijde export) van pootaardappelen en van zaaigoed; de zogenoemde Kraamkamerproducten, die in veel landen over de hele wereld goed bruikbaar zijn in de akkerbouw.
  • Duurzaamheid is het sleutelwoord voor verantwoorde landbouw, maar we moeten daarentegen ook tegelijk efficiënt werken met behulp van Precisielandbouw.
  • Ons West-Europa heeft een prima klimaat om voedsel te verbouwen.
  • Wij zijn het enige land ter wereld, dat op zo’n grote schaal werk maakt van dierenwelzijn. Nederlandse boeren gaan daar al veel verder in dan wat wettelijk is voorgeschreven.
  • Voor wat betreft Biodiversiteit: onze manier van agrarisch produceren heeft een belangrijke nutsfunctie in en voor de Nederlandse samenleving.
  • Landbouw is biodiversiteit, maar óók economie!
  • Nederland kan Gidsland zijn voor wat betreft voedselproductie.
  • Europa zorgt voor stabiliteit, maar die stabiliteit zorgt ook voor traagheid in veranderen.
  • Door bijvoorbeeld precisielandbouw (bv. minimaal gebruik van meststoffen) hoeven Biodiversiteit en Schaalvergroting geen bedreiging voor elkaar te zijn.
  • De risico’s van antibiotica zitten vooral in de kleine bedrijven.
  • Als LTO Nederland zitten we op de lijn van: Efficiënt & Duurzaam werken.

Geen opmerkingen: