maandag 2 september 2013

Vakantiebijbelgids 2013 - De Bijbel dichtbij

Maandag 2 september 2013
Cover van de Vakantiebijbelgids 2013

Vakantiebijbelgids op vakantie
Jaarlijks ontvangen we vóór de zomervakantie als donateurs van Ark Mission thuis de nieuwe Vakantiebijbelgids voor de komende zomervakantie. 
Deze bijbelorganisatie was tot en met 2008 bekend onder de naam 'Vereniging tot Verspreiding der Heilige Schrift/Bijbel Kiosk Vereniging'. Sommige kerken kiezen ervoor om deze gids huis-aan-huis te verspreiden. Christelijke recreatieorganisaties schenken de gids bijvoorbeeld aan hun gasten. Reisleiders gebruiken deze gids bij hun dagopeningen en/of dagsluitingen. 
En Durkje en ik nemen al vele jaren lang de actuele Vakantiebijbelgids mee naar onze vakantiebestemmingen. Ook dit jaar hebben we deze Bijbelleesgids meegenomen, deze keer naar Frankrijk, waar we vier weken op het pelgrimspad van Sint Jacobus (Chemin Saint-Jaques-de-Compostelle) liepen. Consequentie is dan echter wel dat we gedurende die vakantieweken de doorgaande Bijbellezing van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) even los laten, maar dat zal ons vast wel worden vergeven.

De Bijbel dichtbij
De titel van de Vakantiebijbelgids 2013 is: "De Bijbel dichtbij". Twee jaar geleden kwam de feestelijke 40e editie van de Ark Mission Vakantiebijbelgids uit. Nu al meer dan 40 jaar bewijst de Vakantiebijbelgids zijn waarde; de gids biedt een aandachtig en waarde(n)vol moment met God tijdens de vakantie. Maar dan nèt even anders dan je thuis gewend bent; in een periode dat je samen de tijd kunt nemen om stil te staan bij wat de Bijbel zegt in Gods naam.

Ga verder op internet
Bij elke dagtekst lees je ook dit jaar weer (vorig jaar was dat nieuw) een gespreksprikkel, om voor en/of na het lezen met elkaar na te denken over het bijbelgedeelte van de dag.
Op de achterzijde van de omslag staat een QR-code. Met die code kun je de ondersteunende website www.vakantiebijbelgids.nl openen, waarop je aanvullende informatie vindt, die bij het bijbelgedeelte van de dag hoort. Daar vind je bijvoorbeeld kaarten, liederen, spelletjes, kunst, foto's en filmfragmenten.

De Blijde Boodschap doorgeven, toepassen en voorleven
Deze bijbelleesgids biedt een programma voor drie weken.
Voor dit jaar hebben drie auteurs een selectie gemaakt uit de Bijbel. Zij schreven ieder voor één vakantieweek voor elke dag een korte vakantiegerichte overdenking.
  1. In de eerste week schrijven Antje en Paulus-Jan Kieviet (werkzaam voor Wycliffe Bijvelvertalers) over de Boodschap doorgeven: "Zou jij over dit stukje een WhatsApp of een Tweet sturen? Wat zou je schrijven?"
  2. In de tweede week gaat Elsje van Ommen-Murris (HBO-theologe en werkzaam bij Ark Misson) in op de Boodschap toepassen: "Denk er eens over na wat jij aan God wilt vragen of waarover je wilt klagen".
  3. In de derde week lichten Giel Schormans en Leneke Schormans-Marchand (beiden predikant in het Friese Workum) toe hoe je de Boodschap kunt voorleven: "Welk beeld wil jij dat mensen van je hebben? Klopt dat beeld met je binnenkant".
Bidden is praten met God
Elke dagtekst wordt afgesloten met een kort gebed, met een enkele vraag aan God, of een kort dankwoord tot God, klip en klaar, bijvoorbeeld als volgt:
Dag 3 van Week 1:
God, 
help mij de goede dingen te doen of te zeggen 
wanneer iemand dat nodig heeft! 
Amen

Dag 6 van Week 2:
Heer,
dank u voor de beeldende boodschappen uit de Bijbel
waardoor we U steeds beter leren kennen.
Amen

Dag 3 van Week 3:
Vader,
leer mij uw liefde zien
in de gewone dingen van elke dag.
Amen

Geen opmerkingen: