maandag 9 september 2013

Canadaroute

Zaterdag 7 september 2013 
The Canadian War Cemetery HoltenGezinsweekend
Ter gelegenheid van ons dertigjarig huwelijksjubileum van aanstaande maandag bieden onze kinderen aan Durkje en mij een gezinsweekend aan in een recreatiewoning, gelegen tussen Holten en Rijssen. Gistermiddag en gisteravond zijn we allen gearriveerd, dus vandaag kunnen we met een gezamenlijke brunch de dag beginnen.

De Canadaroute
Vanmiddag gaan we met zijn zevenen wandelen op de Holterberg. Bij het Natuurdiorama Holterberg kiezen we ervoor om de Canadaroute te gaan lopen, over een afstand van 9,5 kilometer.  Deze wandeling begint bij Natuurdiorama Holterberg.
De naam van deze mooie wandelroute is ontleend aan de Canadese Oorlogsbegraafplaats, die je na ongeveer tien minuten wandelen passeert. We bezoeken dit ‘Canadian War Cemetery Holten’, dat vlak na de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd door Canadese soldaten, waar 1.355 Canadezen en 39 oorlogsslachtoffers uit drie andere landen zijn begraven. Op de begraafplaats ontmoet ik een ouder Canadees echtpaar dat in Vancouver woont. Hij is bijna 80 jaar geleden in Kampen geboren, en als 16-jarige al naar Canada geëmigreerd. De Canadees vertelt me dat het echtpaar nog regelmatig in Nederland komt, en dan uit respect voor de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog ook de Nederlandse oorlogsbegraafplaatsen bezoekt. Hij spreekt zijn waardering uit voor het feit dat wij met onze kinderen dit stukje Canadees grondgebied vandaag ook met een bezoek vereren, hetgeen hij bezegelt met een warme handdruk.

Wullenberg, Holterberg en Numendal
Na ons bezoek aan dit Canadese ereveld gaan we over de Wullenberg, door het bos en langs de heidevelden naar de 60 meter hoge Holterberg. Daar nemen we een korte rustpauze om daar op de picknickbank met uitzicht over de mooi paars bloeiende heide wat te eten en te drinken.
Enkele kilometers verder lopen we boven langs het Numendal. De Sallandse Heuvelrug, waar we nu wandelen, is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Het Numendal waar we nu langs lopen, is één van de diepste smeltwaterravijnen van de Sallandse Heuvelrug.
Onze rondwandeling eindigt na 9,5 kilometers weer bij het Natuurdiorama Holterberg.

De Uutmarkt en De Smulgaard
We rijden daarna naar Holten, waar we in het dorpscentrum een bezoek brengen aan de ‘Uutmarkt Holten’.
Na dit Uitmarktbezoek rijden we weer terug naar Twenhaarsveld, waar we ’s avonds dineren in restaurant De Smulgaard.

Geen opmerkingen: