zondag 30 juni 2013

Naar Buiten in de Ooijpolder (11.1)

Zaterdag 29 juni 2013 
Wandelen door het struingebied langs de oever van de Waal bij Ooij


Ooijpolder
Vandaag en morgen lopen we het 11e wandel-weekend van de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandel-weekenden'. Vandaag lopen we door de Ooijpolder (route 11.1) en morgen over de Ubbergse Heuvelrug (11.2), beide gelegen in de provincie Gelderland. Het thema van deze twee wandelingen is: 'idyllisch wandelplekje aan de Waal'. De route die we vandaag lopen - genaamd 'Ooijpolder' - is een wandeling van 9 kilometer over drassige paden aan de voet van de rivierdijk van de Gelderse Poort en over hooggelegen landweggetjes op de rivierdijken van de Ooijpolder.
Aan het eind van de ochtend rijden we van Stiens naar de mooie Ooijpolder, iets ten oosten van Nijmegen. We arriveren tegen 13.00 uur bij het Hotel-Huiskamercafé Oortjeshekken in Ooij, een monumentaal pand, gelegen achter de rivierdijk van de rivier de Waal.

Polderdijken
Na enige tijd aangenaam verpozen op het zonnige terras van Oortjeshekken, klimmen we over de rivierdijk naar het buitendijkse gebied van de Gelderse Poort, langs de Waal. In dit ruige natuurgebied van Staatsbosbeheer mag je overal wandelen; hier zijn geen paden aangelegd. In het eerste deel kun je nog over een smal paadje langs de rivier lopen, maar verder naar het oosten ontbreekt in dit struingebied ieder spoor en zoek je je eigen weg door de uiterwaarden. van de Waal.
Verderop steken we de rivierdijk over en dan lopen we langs het dorp Ooij naar de Kerkdijk, een hooggelegen landweggetje boven op de hier door de Ooipolder slingerende dijk. Daar passeren we twee wandelaars, waarvan één wandelaar voor het eerst experimenteert met het wandelen met een eenwielig bagagewagentje, waarvan twee handles aan beide heupen zijn bevestigd. Alle bagage komt dan op het wagentje in plaats van op je rug, maar je moet wel voortdurend het bagagewagentje achter je aan trekken. De man wil zo gaan wandelen in Frankrijk, vertelt hij ons.

Ooij
Links en rechts passeren we imposante oude boerderijen, die vroeger veelal zijn gebouwd op pollen of woerden, de hoger gelegen gronden, die niet onder water lopen als de rivier de Waal buiten zijn oevers treedt.
Na enkele kilometers komen we weer terug bij Ooij, waar we de dorpskerk, een visvijver en de Kasteelsche Hof passeren. Van dit oude kasteelcomplex resteren nog enige delen van de voorburcht. We zien onder andere nog het Gouverneurshuis, een verdedigingsmuur en de oude duiventoren hoog boven het landschap uitsteken. In een veel lager gelegen polderweide galopperen enkele paarden van deze huidige stalhouderij.
We passeren hier in Ooij ook een oude dorpskerk, die is gerenoveerd en verbouwd tot woning met bedrijfsruimte. We nemen een korte lunchpauze op een houten bank bij de grote visvijver van Ooij.

Weer mooi wandelweer
Voorbij Ooij lopen we langs de drassige Groenlanden in de richting van de Bisonbaai in de Gelderse Poort langs de rivier de Waal. Vroeger telde deze Ooijpolder acht steenfabrieken. De Bisonbaai is bijvoorbeeld ontstaan door de kleiafgraving ten behoeve van deze steenfabrieken.
Over het dijkweggetje komen we even na 15.00 uur weer terug bij Hotel Oortjeshekken, waar onze korte wandeldag vandaag eindigt.
Na een pauze bij Oortjeshekken rijden we met onze hier geparkeerde auto door naar Malden, waar we vanmiddag en vanavond in breder familieverband de verjaardag van Eelke vieren.
Na enkele koude en regenachtige dagen hebben we vandaag weer kunnen genieten van enige zon en een bijbehorende oplopende temperatuur: mooi wandelweer dus.

Geen opmerkingen: