woensdag 1 mei 2013

Noordelijke Waddenkust van het Texelpad

Woensdag 1 mei 2013
Buitendijks natuurreservaat De Schorren


De Cocksdorp en De Eendracht
Tijdens de autorit tussen De Koog en De Cocksdorp op Texel kunnen Durkje en ik nog het 8.00 uur-nieuws beluisteren, voordat we de auto parkeren bij de Waddenzeehaven van De Cocksdorp. Over de zeedijk bij De Cocksdorp passeren we de Roggesloot, een kreekrestant van het zeegat, dat het oorspronkelijke Texel vroeger van het voormalige duineiland Eijerland scheidde.
Er waait een koude, straffe oostenwind, dus bij de nog vrij lage temperatuur is het behoorlijk fris hier op de zeedijk. We wandelen aan de buitendijkse voet van de Waddenzeedijk, die hier om het Ganzenreservaat van Polder De Eendracht heen ligt.

Van De Schorren via Oost naar Wagejot
Buitendijks arriveren we bij het natuurreservaat De Schorren. Het is hier geen tel stil, want voortdurend hoor je hier vogels vanuit het Ganzenreservaat of vanuit het broedgebied De Schorren.
We blijven de Waddenzeedijk volgen tot iets voorbij de molen van het gemaal Krassekeet. Vanaf hier gaan we landinwaarts naar het dorpje Oost. Buiten Oost gaan we over de Mosselweg weer terug richting zeedijk. We lopen niet door naar de deltadijk, maar vervolgen onze weg in zuidelijke richting aan de voet van de oudere binnendijk, die ons langs het Wagejot voert. Een kunstschilderes komt van de andere zijde met haar schildersattributen aanlopen om bij dit mooi gelegen watertje straks een schilderij te maken.

Zevenhuizen en Oosterend
Ten zuiden van Wagejot gaat het wederom landinwaarts, nu richting Zevenhuizen, een buutschap nabij Oosterend.
Spoedig daarna wandelen we het dorp Oosterend binnen. Bij de 12e-eeuwse dorpskerk vinden we een zitbank, waarop we een luchpauze nemen in het volle schijnsel van de heerlijk verwarmende voorjaarszon. Voordat we Oosterend verlaten, drinken we ook nog een kop koffie in De Huiskamer van de plaatselijke warme bakker. En dan laten we Oosterend achter ons, om nog eens weer terug te wandelen naar de Waddenzeedijk.

Zandkes Kleiput en Spang
Vanaf IJzerenkaap lopen we dan over de zeedijk - om Nieuweschild heen - naar Zandkes Kleiput, een prachtig natuurgebied tussen de inlands liggende deltadijk en een lager buitendijk aan de Waddenzeezijde.
Ter hoogte van het surfstrand - waar de oude en de nieuwe zeedijk weer bij elkaar komen, gaan we landinwaarts naar het buurtschap Spang.
Voorbij Hoeve De Wijde Blick arriveren we in De Waal, het dorp dat voor vandaag onze wandelbestemming is. Hier zullen we in het 'Cultuurhistorisch Museum Texel' Durkjes vader ontmoeten, die hier eerder vandaag met de auto is gekomen om het plaatselijke museum te bezoeken, en om ons aan het begin van de middag af te halen. 

De Waal
In De Waal eindigt onze derde wandeldag op het Texelpad. We hebben vandaag in ruim vier uren de 20,5 kilometer gelopen van De Cocksdorp naar De Waal. Nadat het aanvankelijk vanmorgen zo koud was, is de temperatuur tot aangename hoogte gestegen door de vriendelijk schijnende zon, en is de straffe wind gedurende de afgelopen uren enigszins geluwd. Het is vandaag schitterend wandelweer, en ook de rest van de middag blijft de zon aangenaam present.
Nadat we met Durkje haar vader onze auto weer hebben afgehaald vanuit De Cocksdorp, rijden we terug naar Kustpark Texel in De Koog, waar we de rest van de middag bij onze vakantiewoning nog heerlijk buiten kunnen zitten in de zon.


Geen opmerkingen: