woensdag 29 mei 2013

Egel in de tuin

Woensdag 29 mei 2013 
De egel in de border van onze tuin

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dieren geen partij
Wie regelmatig verkeersdeelnemer is, zal af en toe onderweg binnen en buiten de bebouwde kom (dode) dieren als verkeersslachtoffer zien. In de broedperiode zie je bijvoorbeeld veel dode eenden liggen op wegen waar veel snel gemotoriseerd verkeer passeert. Ook egels worden vaak slachtoffer van het verkeer. Een angstig ineengedoken egel op de weg is natuurlijk geen partij voor een passerende auto, en een klein donker egelbolletje op een donker wegdek is voor een in het duister passerende automobilist moeilijk zichtbaar. De egel delft dan het onderspit bij een een auto-ongeluk.
 
Egelvriendelijk tuinieren
Een ander probleem voor de egel is dat steeds minder tuinen nog groen en open zijn. De veel voorkomende "verstening" van tuinen - waarbij nagenoeg alles wordt dichtbetegeld en strak omheind - is ronduit slecht voor de egel. Veel mensen weten dat echter niet of realiseren zich dat niet, maar vinden het wel jammer dat dit nuttige diertje niet (meer) op bezoek komt in de tuin. 
Maar, als meer tuinen weer egelvriendelijk worden, gaat het straks weer wat beter met de egels. Met een aantal (kleine) aanpassingen is iedere tuin egelvriendelijk(er) te maken. Zelfs kleine tuinen. Wel is het belangrijk dat de egels dan van de ene naar de andere tuin kunnen en ook naar de omliggende groenstroken.
 
Egels spotten
Reeds enkele jaren probeer ik gedurende de verschillende seizoenen onze tuin zo egelvriendelijk te maken en te houden. Dat werpt zeker vruchten af, want ook al vele jaren zien wij bij tijd en wijle een egel. Vooral in het voorjaar en in het najaar kun je bij ons af en toe een egel door de tuin zien lopen. Met name op wat grotere afstand van de gevels - op de donkere plekken in de tuin - moet je in het duister altijd goed opletten, om niet per ongeluk op een egel te gaan staan of ertegen aan te stoten. 
 
Egel observeert mens observeert egel
Vanavond zag ik tijdens een telefoongesprek - zittend in de werkkamer met zicht op de tuin - ineens weer een egel door de tuin lopen. Het was nog licht buiten. Met de fotocamera in de aanslag ben ik naar buiten gelopen om een foto van de egel te maken. Ondertussen was de egel tussen de begroeiing in de border gearriveerd. Op een open plekje bleef de egel stokstijf zitten toen ik onze tuinvriend naderde. De egel observeerde mij en ik observeerde de egel even. Met gebruik van de zoomlens kon ik op een voor de egel kennelijk nog acceptabele afstand enkele mooie foto's maken, en toen die korte fotosessie voorbij was, heb ik de egel weer snel alleen gelaten in de tuin. 
Een egel in je tuin is toch zeker een kroon op je werk in de tuin, voor wie bij de inrichting en bij het onderhoud en beheer van zijn of haar tuin rekening houdt met het scheppen van een ideale levensomstandigheid voor de egel binnen de bebouwde kom.

Geen opmerkingen: