maandag 8 april 2013

19.1 Naar Buiten over de Beegderheide

Zaterdag 6 april 2013
Wandelen over de BeegderheideOntbijt op Landgoed Nederhoven
Na een goede nachtrust worden Durkje en ik vanmorgen verwacht in de grote keuken van het oude kasteeltje van het Landgoed Nederhoven te Beegden. We hebben vannacht overnacht in het koetshuis op dit landgoed en zijn genodigd om samen met de landgoedeigenaren te ontbijten. Om 8.30 uur schuiven we aan de uitgebreid gedekte lange ontbijttafel in de kasteelkeuken. De houtkachel brandt, de gekookte eieren liggen in een korfje en als het doek van het warme brood wordt opgetild, komt de geur van vers brood je tegemoet. Eet smakelijk!
Ook een andere gast - de in Duitsland wonende vriend des huizes, de heer Vogels - geniet samen met ons van het welverzorgde ontbijt, dat onze gastheer & gastvrouw Van Basten Batenburg-Dahmen ons aanbieden. We nemen ruim de tijd om gezellig met elkaar te ontbijten, onderwijl onderling informatie uitwisselend over onder andere oude Limburgse families en hun landgoederen en hun streek- en tijdgebonden gebruiken. Buitengewoon interessant om de verhalen aan te horen over generaties lang leven van deze drie van origine Limburgse families.

Dagactiviteit
Na het ontbijt gaan we uiteen: de medegast reist weer huiswaarts naar Duitsland, onze gastheer gaat samen met drie andere jagers in de regio wild tellen, onze gastvrouw heeft haar werkzaamheden binnenshuis en in de kasteeltuin en Durkje en ik maken ons gereed voor een behoorlijk wandeling over de nabijgelegen Beegderheide.
Wij zijn van plan een 10 kilometer lange wandeling af te leggen over de Beegderheide, ten noorden van Heel en Beegden; over de heide, door begrazingsgebieden en langs een drinkwaterspaarbekken.

Heel en Beegden
Als we om 10.15 uur de oprijlaan van Landgoed Nederhoven aan de rand van Heel verlaten, wandelen we over de Nieuwstraat naar het buurdorp Beegden. Vanuit Beegden lopen we in de richting van de Beegderheide. Voorbij de Sint-Lindertmolen van Beegden verlaten we de doorgaande weg, om via een breed zandpad de Beegderheide te betreden.
Het is zwaar bewolkt en het is nog fris buiten, met een temperatuur van enkele graden boven nul. Het wordt vandaag wel iets warmer, maar tijdens onze wandeling blijft het bewolkt.

Beegderheide
Af en toe moeten we door hekken om begrazingsgebieden met heideschapen in of uit te lopen. Op één van die begrazingsgebieden staan Amerikaanse eiken, waarin grote houten maskers zijn uitgesneden. Nabij de Fransche Berg passeren we op enig moment het Fengersven. Voorbij het Fengersven komen we in een gebied met behoorlijke hoogteverschillen, dus hier moeten we regelmatig heuveltjes op en af door een bosgebied.

De B.A.P.S. van Beegden
Uiteindelijk komen we weer terug in Beegden. In het dorpscentrum van Beegden kopen we bij de pas geopende bakkerswinkel naast de Sint-Martinuskerk diverse broodjes voor onderweg, en krijgen we als verrassing beiden een heerlijk stuk Limburgse vlaai, omdat deze nieuwe bakkerswinkel nog maar pas open is.
Tegenover de Mariakapel staat een dorpscafé, dat ook open is. Daar gaan we naar binnen om een kop koffie te drinken. We zijn nu inmiddels ruim twee uren onderweg. We bestellen een kop koffie en raken in gesprek met de bediening van het café, en met een andere cafégast. Hij vertelt dat hij hier wacht op de andere leden van het 'Bieëgdjer Aod Prinse Sindikaat', een herengroep, die bestaat uit oud-carnavalsprinsen van het dorp Beegden (afgekort 'B.A.P.S.). Vandaag is de jaarlijkse oud-prinsendag, die hier in het dorpscafé zal aanvangen, waarna ze vanmiddag een gezamenlijke activiteit zullen ondernemen.

10 + 6 = 16
Als zo ongeveer de helft van de BAPS-leden zijn gearriveerd, hebben wij de koffie op, en zijn we klaar om onze wandeling voort te zetten. Toen we de man in het café vertelden dat we het laatste stuk van onze wandelroute nog zouden lopen langs de zuidoever van het drinkwaterspaarbekken, adviseerde de oud-prins Durkje en mij om ook een wandeling te maken rondom het hele drinkwaterspaarbekken 'De Lange Vlieter'.
Het pad rond dit kunstmatige meer is 6 kilometer lang, wat ons maar zo'n uur extra gaat kosten. Die zes kilometer kan nog met gemak worden toegevoegd aan onze oorspronkelijk route van 10 kilometer, dus we besluiten om onze tocht met die 6 kilometer te verlengen tot 16 kilometer totaal voor vandaag. We hebben tijd genoeg en het is prima wandelweer, dus met dat plan verlaten we het café van dit kerkdorp Beegden.

De Lange Vlieter
Nogmaals passeren we de standerd(koren)molen van Beegden. We komen dan al spoedig aan op de hoge oever van De Lange Vlieter. Dit drinkwaterspaarbekken is ontstaan door de opeenvolging van grindwinning en baggeren. Rond De Lange Vlieter staan diverse waterpompen, die het water uit dit meer door de oevers heen naar zich toe trekken, waardoor de eerste zuivering in de grindrijke grond al heeft plaatsgevonden, alvorens het verder wordt gezuiverd.

Start & Finish @ Nederhoven
Nadat we om De Lange Vlieter heen zijn gelopen, pakken we de draad weer op van de oorspronkelijke wandelroute. De wandelroute van vandaag is één van de vier Limburgse wandelroutes in de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandel-weekeinden'. Het is de eerste route van het 19e wandel-weekend (19.1). Thema van dit 19e wandel-weekend is: 'langs heide & beken in Midden-Limburg'. De titel van route 19.1 is: Beegderheide'.
De route van vandaag komt uit in de plaats Heel. Voordat we naar ons eindpunt lopen, wandelen we eerst nog even het dorp Heel in, om daar ook de oude dorpskerk te bekijken. Via de Dorpstraat lopen we Heel weer uit in noordwestelijke richting, om aan de rand van de bebouwde kom aan te komen bij het eindpunt - tevens beginpunt - van deze wandeldag, namelijk op het Landgoed Nederhoven, waar onze verblijfsaccommodatie is. Hier maken we ons klaar voor de feestelijke bijeenkomst van vanavond in het Limburgse dorpje Hunsel. Daarover meer in mijn volgende blog.

Geen opmerkingen: