zondag 6 januari 2013

Lok & Seine foar bern fan Quito



Zondag 6 januari 2013

De kinderen maken de opbrengst van de actie bekend















Diaconale actie in Stiens 
Evenals in de voorgaande jaren is ook gisteren – altijd de eerste zaterdag van het nieuwe jaar – in de Protestantse Gemeente van Stiens de jaarlijkse ‘Statiegeldflessenactie’ georganiseerd door onze Jeugddiaconie.
Dit jaar sponsoren we met de opbrengst van deze diaconale activiteit de ‘Stichting Apadrinamiento Sinsoluka’. Deze stichting zet zich in voor de belangen van straatkinderen in Quito in het Zuid-Amerikaanse land Ecuador. De Stichting Sinsoluka Nederland is opgericht naar aanleiding van een reis naar Ecuador door Janniek Kalma-van Wijk uit Leeuwarden. Janniek heeft als vrijwilliger gewerkt voor de daar bestaande stichting “Sinsoluka” (betekent: zonder lijm). 

Deze stichting probeert door onder andere onderwijs & vorming, met (sport)activiteiten en door crisisopvang de nood te lenigen van de straatkinderen, die in Quito lijden aan de gevolgen van bijvoorbeeld kindermisbruik, -mishandeling, -verwaarlozing en van hun verslaving aan het snuiven van schoenlijm.

Inzameling 
Onze jeugddiakenen hebben de gemeenteleden opgeroepen om zoveel mogelijk statiegeldflessen te sparen. Ook konden we vanaf 1 december 2012 tot gisteren onze flessen-retourbonnen in de spaarzuilen doen bij de Stienser supermarkten van C1000, Poiesz en Albert Heijn. Ook konden we een geldelijke gift overschrijven op de bankrekening van onze Jongerendiaconie. 

Kinderen helpen kinderen 
Gisterochtend verzamelden alle vrijwilligers zich, die mee zouden helpen om deze diaconale actie tot een succes te maken. De jeugddiakenen ontvingen in De Hege Stins alle kinderen die klaar stonden om te helpen als ‘loper’. Ook de chauffeurs waren aanwezig, die met de kinderen langs de deuren van onze gemeenteleden zouden rijden, om ervoor te zorgen dat alle kinderen langs de deuren konden lopen om de statiegeldflessen in ontvangst te nemen. Niet alleen flessen kon aan de kinderen mee worden gegeven, maar ook een gift in geld.
Aan het eind van de actiedag zijn de flessen gesorteerd in de boerderij van de familie Tilma en zijn alle flessen en kratten ingeleverd bij de supermarkten. Ook het meegegeven geld werd verzameld en geteld.

€ 1.341,63
Vanmorgen zitten we met zijn allen als kerkgangers in De Hege Stins. Onze voormalige gemeentepredikant dominee Diemer de Jong (uit Voorthuizen) is onze voorganger. Aan het eind van de kerkdienst nodigt dominee Diemer de Jong de Jongerendiaconie uit om naar te voren te komen naar het liturgisch centrum in de kerkzaal, om daar verslag te doen van de statiegeldflessenactie van gisteren. 
Ook wordt de opbrengst van deze jeugddiaconie-actie bekend gemaakt. Enkele kinderen die aan deze inzamelactie hebben meegedaan, komen daartoe naar voren. Ze krijgen een papier uitgereikt, dat ze in de juiste volgorde aan de gemeente tonen. Dan blijkt dat deze actie van gisteren maar liefst € 1.341,63 heeft opgeleverd. Dat bedrag wordt met een hartelijk applaus van de gemeente als dank aan alle medewerkers van deze diaconale actie beloond.

Folle lok en Seine 
Het is fijn om te zien dat onze Jeugddiaconie ook dit jaar weer op de hartelijke medewerking van zoveel gemeenteleden mocht rekenen. Een hoopgevend teken, zo aan het begin van het nieuwe kalenderjaar. Dominee Diemer de Jong wenst alle gemeenteleden aan het eind van deze ochtendkerkdienst nog “Folle lok en Seine yn it nije jier”.
Het is mooi dat wij als kerkelijke gemeente met de opbrengst van deze statiegeldflessenactie ook ‘veel geluk en Gods Zegen in het nieuwe jaar’ mogen doorgeven aan de straatkinderen van Quito, in de hoofdstad van Ecuador.
Met grote dank 
aan iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd!

1 opmerking:

Jelly zei

Ek folle lok en seine foar jim yn 2013! Jelly