zondag 25 november 2012

Heer, herinner U de namen

Memoriazondag 25 november 2012 

23 kaarsen branden voor wie ons zijn voorgegaan

Heer, herinner U de namen van hen die gestorven zijn,
en vergeet niet dat zij kwamen langs de straten van de pijn,
langs de wegen van het lijden door het woud der eenzaamheid,
naar het dag en nacht verbeide Vaderhuis, hun toebereid. 

Namen noemen
In onze Protestantse Gemeente van Stiens staan we in beide kerkgebouwen op de laatste zondag van het kerkelijk jaar stil bij de gemeenteleden die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn gestorven.
We noemen vandaag hun namen. Het is bijbels om voortdurend de namen te blijven noemen van wie ons zijn voorgegaan.  
Heer, herinner U de namen, die wij vandaag noemen.

Grillige strepen door ons leven
In De Hege Stins en in de Sint-Vituskerk gedenken we vandaag de overledenen  van het afgelopen jaar. Het zijn dit jaar 22 gemeenteleden, waaronder een baby, en volwassenen tussen 52 en 93 jaar.  
Alleen in de maand augustus ging de dood aan onze gemeente voorbij. De dood trok grillige strepen door ons leven; plotseling of lang verwacht, soms schokkend of opluchtend, hier een kind, daar een ouder, een vriend, of anderszins gekend en geliefd.
Vanmorgen worden we eraan herinnerd dat zij en wij allen geborgen zijn in Gods hand. In leven, sterven en dood waakt Hij over ons komen en gaan, nu en in eeuwigheid.

23 kaarsen voor geliefden
Tijdens deze herdenkingsdienst worden de namen van alle 22 overleden gemeenteleden genoemd door de beide voorgangers, dominee Desirée Scholtens en dominee Janny van Dijken. 
Eerst wordt de middelste kaars ontstoken voor alle andere overledenen, van wie hier vanmorgen de namen door beide voorgangers niet worden genoemd.
Daarna worden de 22 namen en overlijdensdata in kleine groepen genoemd, waarna hun nabestaanden tegelijk naar voren komen om een kaars voor hun geliefde te ontsteken. Ouderling van dienst Hendrik ten Hoeve ontsteekt daarna de kaars voor de overledene voor wie daarna nog geen kaars is aangestoken.
Dan branden de 23 kaarsen voor allen, die ons zijn voorgegaan in het afgelopen kerkelijk jaar.

Heer, herinner u hun dromen van geluk en levensvreugd.
Laat Uw rijk nu tot hen komen, waarin ieder zich verheugt,
dat Uw licht hen zal verlichten, dat zij leven vrij en blij,
met een lach op hun gezichten, alle pijn is toch voorbij.

Laat je licht schijnen
Aansluitend worden alle gemeenteleden uitgenodigd om ook een waxinelichtje te ontsteken voor alle geliefden, die in het afgelopen jaar - of al eerder - zijn overleden, en die nog zo vaak worden gemist in ons leven. 
Een grote groep gemeenteleden komt naar het liturgisch centrum en ontsteekt een licht, om dat op een grote glasplaat voorin de kerk te zetten.

Heer, voltooi hen in uw leven dat alleen maar vreugde kent,
wil hun uw genade geven, U die nu hun toevlucht bent.
Heer, herinner U hun namen, steeds geschreven in Uw hand,
wil hun hoop toch niet beschamen in Uw hemels vaderland.

Geloven als Thomas
Daarna gaat de dienst verder; wordt er gebeden, wordt uit de Bijbel gelezen en volgt de preek van dominee Desirée Scholtens over de (on)gelovige Thomas, één van de leerlingen van Jezus.
Tijdens het muzikaal intermezzo direct na de verkondiging, klinken de laatste woorden van de preek ter persoonlijke overdenking door:

Een geloof,
aan dood en leven getoetst,
houdt stand!
 

Geen opmerkingen: