maandag 1 oktober 2012

Wilsterstrjitte in Stiens

Maandag 1 oktober 2012 
De Wilsterstrjitte in Stiens, gezien vanuit de Ljurkstrjitte















Wilsterstrjitte
Als je in Stiens vanaf de Tjirkstrjitte de Skriestrjitte in rijdt in noordelijke richting naar de Skilwei, kruis je eerst de Ljipstritte en daar na volgt een zijstraat aan je rechterhand. Die zijstraat is de Wilsterstrjitte, die vanaf de Skriestrjitte naar het oosten loopt, in de richting van het dorpswinkelcentrum. Deze korte straat loopt echter dood achter de tuinen van de panden die met de voorzijde aan de Stienser Langebuorren staan. Wel kun je bijna aan het eind van de Wilsterstrjitte nog in zuidelijke richting rechtsaf slaan, om via de Skriesstrjitte richting Stienser kaatsveld-ijsbaan te gaan. 
De Wilsterstrjitte is een straat in de Stienser woonwijk Stiens-West. Het is een woonstraat met woningen aan beide zijden van de straat.Vanuit de westelijke ingang van de straat zie je aan de noordoostzijde de zadeldaktoren van de Sint-Vituskerk hoog boven de woonhuizen uit steken.

Goudplevier
'Wilster' is de Friese vogelnaam voor de 'Goudplevier'. Vroeger was deze zangvogel op het platteland nog een frequent voorkomende vogel. Tot ongeveer 1937 was de goudplevier nog een broedvogel in Nederland, maar tegenwoordig is het veel meer een trekgast en wintergast. In het voorjaar kun je ze nog wel vinden in het Stienser Aldlân, in de weilanden tussen Stiens en de Dokkumer Ee.

Le Pluvier doré
In het Frans wordt deze vogel 'Pluvier doré' genoemd. Vroeger had Hotel Wyswert van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) in Leeuwarden twee naast elkaar liggende restaurants. Het meest luxueuze restaurant met de Franse keuken van Hotel Wyswert was ook naar deze vogel genoemd en droeg derhalve de Franse naam 'Le Pluvier doré'.
De Christelijke Hogeschool Nederland heet tegenwoordig Stenden Hogeschool, Hotel Wyswert heet tegenwoordig Stenden University Hotel en Le Pluvier doré heet tegenwoordig Restaurant.NL, maar in Frankrijk wordt de Goudplevier nog steeds Le Pluvier doré genoemd.
In Stiens houden het we het tot nader order maar op Wilster en Wilsterstrjitte. 
En niet alleen in Stiens, maar ook op het Noordhollandse eiland Texel noemt men de vogel Wilster en heeft men in de Texelse hoofdplaats Den Burg een straat naar deze mooie weidevogel genoemd: Wilsterstraat.


Geen opmerkingen: