woensdag 3 oktober 2012

Feest en afscheid

Dinsdag 2 oktober 2012 
Afgestudeerde masters in afwachting van de diplomering















UMCG
Halverwege de middag rijden we naar Groningen. Een bijzondere dag is het vandaag, want we gaan de diplomering van Gaby vieren, en daarna ook voor een lange periode afscheid nemen van Gaby & Jan Wijbe, aangezien zij aansluitend voor enkele maanden op reis gaan naar en door enkele landen in Midden-Amerika. Als alle gasten in Groningen zijn gearriveerd, wandelen we gezamenlijk naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar vanmiddag de diplomauitreiking zal plaatsvinden in de Ronde Zaal van het UMCG.

RUG
Gaby heeft afgelopen zomer haar masteropleiding Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met succes afgesloten en zal vanmiddag met haar welverdiende Master degree de certificaatuitreikingsbijeenkomst verlaten.
Om 16.00 uur zit de Ronde Zaal vol met de zes arbituriënten en hun docenten en familie en vrienden. Na de verwelkoming wordt door een vertegenwoordiging van de opleidingsexamencommissie een overzicht gegeven van het programma dat we vanmiddag zullen volgen.

Bewegingswetenschappen
Zesmaal doorlopen we hetzelfde protocol. Eerst vertelt de afgestudeerde student over de inhoud van zijn of haar afstudeeronderzoek en wat hij of zij daar in het algemeen en specifiek van heeft geleerd. Daarna volgt een toespraak van de docent-begeleider die deze student tijdens zijn of haar afstudeerproject heeft begeleid. De docenten gaan daarbij bijvoorbeeld nader in op de setting waarin het onderzoek heeft plaatsgevonden en op de rol die deze afstuderende onderzoeker in het kader van dit onderzoeksproject heeft vervuld. Daarbij wordt ook uitgelegd wat de speciale verdienste van deze onderzoeker is geweest voor de waarde van het onderzoek, veelal ook ziend op het aandeel dat deze student leverde in de resultaten van het totaal van het gehele onderzoeksprogramma, waarvan dit afstudeeronderzoek deel uit maakt.

Master of Science
De studenten spreken hun dank uit voor met name de begeleiding van de opleidingsdocenten en de docenten gaan in hun toespraak nog iets verder dan hun uitleg over het afstudeeronderzoek, door ook nog enkele rake typeringen en welgemeende adviezen te geven die meer persoonlijk van aard zijn en die de nadruk leggen op het ontwikkelingsproces dat deze afgestudeerden na vandaag nog door zouden kunnen lopen.
Na deze twee toespraken ondertekent de afgestudeerde zijn of haar diploma en dan worden aansluitend door de docenten namens de universiteit en de opleiding nog enige geschenken aangeboden. Zo passeren alle zes alumni op gepaste wijze de revue. Nederland is weer zes Masters of Science in de Bewegingswetenschappen rijker.

Afscheid
Na ruim anderhalf uur verlaten zes nieuwe masters de Ronde Zaal; allen een veelbelovende loopbaan tegemoet. Het alumni-palet is breed, want de één heeft al werk en/of een vervolgstudie en enkele anderen gaan eerst nog een verre reis maken naar bv. Cambodja of naar Centraal-Amerika, alvorens van start zal worden gegaan met de nog onbekende loopbaan, die over bijvoorbeeld 30 jaar veel elementen en verrassingen zal bevatten, waar wij vandaag tijdens deze diplomering nog geen inzicht in hebben.
Maar vandaag is eerst nog een dag van feest en afscheid. Afscheid van je opleiding, afscheid van je docenten, afscheid van je studietijd, afscheid van je medestudenten en voor enkelen ook tijdelijk afscheid van naaste familie, vrienden en kennissen, omdat nu eerst een reis door de wereld - als overgangsrite van studie naar werk en op grote afstand van die vertrouwde thuissituatie - zal worden gemaakt.

Geen opmerkingen: