zaterdag 13 oktober 2012

Pieter Koehoorn BBA

Donderdag 11 oktober 2012 
Rob Pieters spreekt Pieter toe

Bachelor of Business Administration
Na vier jaren HBO-bachelor-studie is het zover dat de opleidingsexamencommissie van de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde van Stenden Hogeschool heeft vastgesteld dat Pieter heeft voldaan aan alle eisen van het eindexamen. De engelstalige naam van deze HBO-bachelor-opleiding, waaraan Pieter nu is afgestudeerd, luidt 'Applied Business Administration'. Afgestudeerden van deze opleiding verkrijgen bij afstuderen de graad 'Bachelor of Business Administration' (BBA).

Staande ovatie voor laureaten
Veel familie en vrienden wonen vanavond deze certificaat-uitreiking bij. Ook Pieter zijn stagebegeleider van Jongbloed Heerenveen, de heer Arnold Witteveen - inmiddels zijn naaste collega - woont deze ceremonie bij, die vanavond wordt gehouden in het Auditorium van Stenden Hogeschool te Leeuwarden.
Om 19.00 uur worden alle laureaten met hun gevolg ontvangen in de lobby van Stenden University Hotel te Leeuwarden. Op het moment dat alle gasten naar het Auditorium wandelen, worden de laureaten in de hotellobby nog even op een groepsfoto gezet. Daarna gaan ook zij naar het Auditorium, waar ze met muziek en staande ovatie worden onthaald.

15 afgestudeerden 
Toen deze studenten hun studie aanvingen, was Dorien Riedstra de Dean van deze opleiding. Zij verwelkomt aan het begin van deze diploma-uitreiking alle afgestudeerden en alle gasten in de zaal. Vijftien afgestudeerden uit binnen- en buitenland, van zowel de voltijdse als de deeltijdse onderwijsvorm zullen straks aansluitend hun getuigschrift in ontvangst nemen. Alle alumni worden daartoe één voor één naar voren geroepen, waar hun docent en personal coach hen met een persoonlijke speech zal toespreken.

Personal Speech van Personal Coach
Pieter is de eerste die naar voren wordt geroepen. Hij wordt toegesproken door docent Rob Pieters, die vier jaar lang zijn personal coach was, en in het afstudeerjaar ook stagedocent en afstudeerbegeleider. Bij al zijn laureaten maakt van Pieters gebruik van een Powerpoint-presentatie met een aantal bijpassende foto's. Alle studenten hebben wel iets met een eiland en alle studenten worden achtereenvolgens uitgenodigd naar voren te komen, als 'hun' kerktoren of een andere toren (zoals een watertoren) op het scherm voorin de zaal wordt geprojecteerd.
Maar het concept van Rob Pieters' speeches gaat verder dan die foto's, want voor iedere student gebruikt hij de afzonderlijke elementen van de missie & visie van Stenden Hogeschool als kapstok, om daarmee iedere student persoonlijk en treffend te typeren. Een mooie insteek is dat, omdat je zó aantoont dat de afgestudeerde aantoonbaar een 'eindproduct' is van het onderwijsconcept van onze hogeschool. Zaken zoals bijvoorbeeld 'waardengedreven', 'intercultureel', 'ondernemend', 'nieuwsgierig' en 'internationaal' passeren zo voor iedere afgestudeerde de revue.

Karakteristieken
In zijn feestrede voor Pieter noemt Rob Pieters onder andere de passie van Pieter voor korfbal èn Pieter zijn verbondenheid met het Waddeneiland Vlieland, waar hij enkele jaren vakantiewerk verrichte bij Restaurant Puur Vlieland in Vlieland-dorp. Ook zijn stage en afstuderen bij Jongbloed in Heerenveen komt nadrukkelijk aan de orde. Rob Pieters benoemt de zoektocht van Pieter om zijn afstudeerscriptie zo gestructureerd mogelijk op schrift te zetten, conform de daartoe geldende afstudeerregels, en hij vertelt onder de indruk te zijn van de inhoud en van de resultaten van het afstudeerwerk van Pieter.
Na deze persoonlijke feestrede wordt Pieter uitgenodigd om aan de tafel op het podium plaats te nemen om zijn getuigschrift in ontvangst te nemen, nadat daartoe de nodige handtekening door hem zijn gezet. Verdiend applaus valt alle studenten en hun docenten daarna ten deel.

Informele afsluiting
Als op deze wijze alle vijftien afgestudeerden de revue zijn gepasseerd, verlaten we het Auditorium, om onder het genot van een hapje en een drankje in de lobby van Stenden University Hotel deze afstudeerbijeenkomst op informele wijze voort te zetten.
De meeste afgestudeerden hebben elkaar al ruim een jaar niet meer gezien, onder andere omdat ze verspreid over heel Nederland - maar ook in het buitenland - hun afstudeerstage hebben gelopen. Het is dan ook al laat in de avond als de laatste afgestudeerden, familie en vrienden en medewerkers van Stenden Hogeschool afscheid van elkaar nemen en tevreden huiswaarts keren.

Geen opmerkingen: