dinsdag 4 september 2012

Zin in ouderdom



Zondag 2 september 2012
Foto-expositie van Sytse Koopmans in De Hege Stins















Levensvragen
In het afgelopen winterseizoen hebben twee groepen binnen onze kerkelijke gemeente van Stiens zich aan de hand van gedichten bezig gehouden met levensvragen. Op verzoek wordt datzelfde bij voldoende aanmelding en deelname in deze september-maand nogmaals gedaan. 
Dit is één van de aankondigingen, die staat gedrukt in de Nieuwsbrief, die we vanmorgen krijgen uitgereikt bij binnenkomst in de kerkzaal van De Hege Stins te Stiens.
Nog twee weken, dan viert onze gemeente haar Startweekend, waarmee het nieuwe werkseizoen van onze Protestantse Gemeente van Stiens wordt geopend. Er is de komende maanden weer veel te doen en zeker ook weer veel te beleven.

Onder de vijgenboom
De ochtendkerkdienst van vandaag heeft als thema: 'Zin in ouderdom'. Voorganger is onze gemeentepredikant dominee Desirée Scholtens. De dienst is tweetalig, in een mooie combinatie van Friestalige en Nederlandstalige lezingen en liederen. 
Deze kerkdienst is bedoeld als start van het project 'Onder de vijgenboom'. Dat thema betekent overigens niet dat deze dienst alleen de oudere kerkgangers onder ons wat te bieden heeft. Integendeel. We hebben immers - ongeacht onze leeftijd - allemaal met ouder worden te maken. Ook in de Kindernevendienst wordt vanmorgen aandacht aan dit thema besteed. 
Tijdens de kerkdienst vertelt mevrouw Fokje Folkersma over 'een (haar) dag uit het leven van een oudere'. De andere gemeenteleden zitten aandachtig te luisteren naar haar verhaal. Af en toe wordt instemmend geknikt en geglimlacht als mevrouw Folkersma met de nodige relativering en humor haar dag beschrijft.

Kerkenwerk is mensenwerk
Na de kerkdienst staat koffie, thee en frisdrank klaar voor iedereen. Nu de zomervakantie voor velen weer is afgelopen, valt er elkaar in het uur na de kerkdienst veel te vertellen over de belevenissen van de afgelopen zomervakantieweken. Veel gemeenteleden hebben elkaar weken niet gezien, dus alleen dat al is voldoende aanleiding om weer eens even een praatje met elkaar te maken. Hier en daar hoor ik ook dat wordt gesproken over de activiteiten die in de komende weken en maanden zullen worden georganiseerd.
Ook zijn we na de kerkdienst in de gelegenheid om de foto-expositie van de Stienser amateur-fotograaf Sytse Koopmans te bezichtigen. Hij portretteerde op voortreffelijke wijze enkele oudere leden van onze kerkelijke gemeente.

Geen opmerkingen: