donderdag 6 september 2012

Sloop voormalig Ichthus College in Drachten

Donderdag 6 september 2012
Sloop van het voormalige Ichthus College te Drachten


















Als de dag van toen
Het is nog geen vier maanden geleden dat we op 12 mei 2012 een mooie reünie-dag beleefden in het ons welbekende schoolgebouw van het voormalige Ichthus College aan de Raai 200 te Drachten. De reünie bood alle oud-leerlingen van deze christelijke school voor HAVO en VWO de laatste mogelijkheid om nog eens door je oude schoolgebouw te lopen, associatief mijmerend over jeugdherinneringen van jaren geleden. Bovendien was het een mooie gelegenheid om je school- en klasgenoten van vele jaren geleden nog eens weer te ontmoeten. Wetende dat het gebouw op afzienbare termijn na die mooie mei-dag gesloopt zou worden, heb ik nog enkele foto's gemaakt van 'onze' school.

Top down leiding
Inmiddels is het september 2012. Als ik vanuit Drachten naar Groningen rijd, verlaat ik Drachten aan de oostzijde en kom dan langs de 'oude' school aan de Raai.
Het is onmiskenbaar en onherroepelijk: de sloop is begonnen.
Van de vleugel met de lokalen boven de voormalige fietsenkelder staat niets mee overeind.
De centrale ontvangsthal is veranderd in een grote bult puin.
Aan de westzijde van het slooppand staan nog enkele kolommen klaslokalen overeind.
De lokalen zijn geheel gestript en wat er nog van over is, is nauwelijks méér te noemen dan een verzameling steen, beton en uitpuilende electriciteitsleidingen, top down!

Een nieuwe generatie, een nieuwe school
Nog één keer kijken, nog één keer achteromkijken.
Een volgende keer als ik hier weer eens passeer, zal waarschijnlijk niets meer zichtbaar zijn van wat ooit dat schoolgebouw was.
Misschien is het dan één grote kale vlakte, of misschien een bouwplaats met de eerste tekenen van nieuwbouw, of - als het nog veel langer duurt - staat er wellicht al heel trots en fier een compleet nieuw schoolgebouw, want dat is uiteindelijk de bedoeling.
Net zoals wij in de zeventiger jaren begonnen in een nieuw schoolgebouw, zullen ook nu weer leerlingen van het voortgezet onderwijs op deze locatie hun schoolloopbaan voortzetten in een modern schoolgebouw, dat in ruime mate voldoet aan de eisen van de tijd.

1 opmerking:

Broer Roorda zei

Ja, zo gaan die dingen. Wij willen graag een reünie van hbs-a 1971. Inmiddels hebben we op twee klasgenoten iedereen gevonden.
Wie weet waar Pieter Jan de Groot, toen uit Veenhuizen, is te vinden en te bereiken.
Groeten Broer Roorda te Assen, 06 19742693