vrijdag 31 augustus 2012

Laatste Hulp Bij Zeehonden

Woensdag 22 augustus 2012
Overdracht van de Zeehondentransporter in de Zeehondenambulance


Terug in Nederland
Op onze driedaagse terugreis vanaf de Spaans-Galicische camino naar Fryslân passeren we vanmiddag de Belgisch-Nederlandse grens. Onze laatste rustpauze nemen we in Meerkerk, langs de A27, iets ten noorden van Gorinchem. We parkeren de auto met de caravan naast twee opvallende auto's, die met de ruggen tegen elkaar aan staan. De laadklep van de witte auto ligt in de bagageruimte van de gele.Vier mensen zijn in en bij de auto druk bezig.

Dood
"Hij is al dood, hoor!", roept één van de mannen, als Durkje en ik langs de beide auto's lopen. Als we in de witte auto kijken, zien we een twee meter lang grijze zeehond liggen; inderdaad dood.

Zeeuws Zeehondentransport
De witte wagen is de Zeehondentransport-auto van de Regio Zuid-west in Zeeland. Met rode letters staat op de auto de afkorting EHBZ: Eerste Hulp Bij Zeehonden. Het is een auto van de Zeehondencrèche van Lenie 't Hart. De EHBZ kwam in dezen te laat, want het dier was al dood toen men de zeehond afhaalde van de Zeeuwse kust. De maand augustus is doorgaand een drukke maand voor de medewerkers van de Zeehondencrèche, want in deze maand spoelen veel bruinvissen en jonge zeehonden aan op de Nederlandse kust. Voor deze grote grijze zeehond kwam de toegesnelde hulp helaas te laat.

Groningse Zeehondenambulance
De gele auto is de Zeehondenambulance van de Zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen, waar de zeehondencrèche is gevestigd. Eén van de aanwezige medewerkers vertelt dat Meerkerk de vaste plaats is waar de Zeeuwen zieke en dode zeehonden overdragen aan de Groningers. Vandaag moet deze dode grijze zeehond worden getransporteerd van Zeeland naar Groningen, om daar nader te worden onderzocht op de doodsoorzaak van deze zeehond.
Met vereende krachten schuiven de vier medewerkers van de Zeehondencrèche het zware kadaver van de dode zeehond langzaam van de witte in de gele auto. Als we van onze koffiepauze terugkomen, is de Zeehondenambulance al naar Noord-Nederland vertrokken.

Geen opmerkingen: