dinsdag 19 juni 2012

De Stip in Emmen


Dinsdag 19 juni 2012
Industrieel kunstobject De Stip in Emmen

Werkdag in Emmen en Leeuwarden
Voordat we vanmiddag in onze hogeschoolvestiging te Leeuwarden bijeenkomen voor de Auditorenbijeenkomst, ben ik vanmorgen aan het werk in onze vestiging van Stenden Hogeschool in Emmen. In mijn periodiek Voortgangsconsult bespreek ik met de vertegenwoordigers van de opleiding Commerciƫle Economie en van het Educational Support Office de stand van zaken en de voortgang op de komende visitatie van de opleiding Commerciƫle Economie, die volgend jaar in Emmen zal plaatsvinden.

Emmen met Stip
Als je via de huidige hoofdingang van Stenden Hogeschool in Emmen onze hogeschoolvestiging binnen gaat, valt je oog ongetwijfeld op de enorme gasbol aan de overzijde van de doorgaande weg tussen de hogeschool en die gasbol. Deze gasbol staat aan de rand van het grootste Noord-Nederlandse bedrijventerrein, genaamd Bargermeer. Passerend over de Dordsestraat valt deze grote gasbol alleszins op. Die gasbol heeft ook een naam: ‘De Stip’.
In heel Europa zijn er nog maar twee van deze gasbollen. Het is een waar monumentaal industrieel object, symbool staand voor de verandering in energiegebruik, namelijk de verandering van bijvoorbeeld Drentse turf, via bijvoorbeeld Limburgs steenkool en bijvoorbeeld Gronings aardgas naar natuurpure Hollandse zon, wind en water.

Geen punt voor Toyisten
Vanaf het jaar 2005 waren de zogenoemde Toyisten (een kunstenaarsstroming in Emmen) eerst met energiebedrijf Essent en later met Enexis in gesprek om deze gasbol aan de Dordsestraat te veranderen in een kunstwerk. Het project is daartoe mede onder de hoede gekomen van de Stichting Living Industry Emmen. Die stichting werkte in hun unieke project samen met deze kunstenaars aan de realisatie van dit huidige kunstwerk, met een enorme oppervlakte die in nota bene in vier lagen is beschilderd. Daar komt nog bij dat het de bedoeling is dat deze beschildering door de Toyisten elke 7 jaar zal worden vernieuwd.

Beleveniscentrum
De Toyisten hebben voor dit industrieel kunstobject een bijzonder ontwerp gemaakt met als thema: ‘Leven met energie’. Toyistische schilderingen herken je aan een artistiek samenspel van kleurrijke lijnen, stippen en vormen, waarmee deze kunstenaars diepzinnige betekenissen vanuit een speels standpunt willen geven. Dit voormalige gasoverslagvat wil het verhaal vertellen van de verduurzaming van onze samenleving. De gasbol zou ooit nog eens als beleveniscentrum doorontwikkeld kunnen worden, als toekomstig boegbeeld van het Drents-provinciale klimaat- en energiebeleid. Wellicht dat onze hogeschoolopleidingen voor bijvoorbeeld Vrijetijdsmanagement, Techniek, Educatie en Gastvrijheid ooit nog eens 'partner in business' kunnen en zullen worden om dit kunstobject aan de overzijde van de doorgaande weg in Emmen ook als ‘beleveniscentrum’ te ontwikkelen en wellicht (mede) te exploiteren.

Geen opmerkingen: