maandag 9 april 2012

Ljipstrjitte in Stiens

Paasmaandag 9 april 2012
Ljipstrjitte, gezien vanaf de Moundyk in StiensVan Moundyk naar Wylpstrjitte
Aan de westzijde van het oude dorpscentrum van Stiens ligt de woonwijk 'Stiens-West'. Eén van de woonstraten die vanaf de Moundyk in oostelijke richting naar het winkelcentrum van Stiens leidt, is de Ljipstrjitte. Vanaf de Moundyk begint de Ljipstrjitte ter hoogte van het enkele jaren geleden gebouwde - maar inmiddels als weer leegstaande en te koop staande - politiebureau van Stiens.
Nog naast het politiebureau is de eerste afslag van de Ljipstrjitte: de Snipstrjitte. Als je die afslag passeert en verder gaat in oostelijke richting, kom je langs de kruisingen waar de Ljipstrjitte achtereenvolgens de Ljurkstrjitte en de Skriesstrjitte kruist. Vlak vóór het parkeerterrein vóór en naast het Stienser gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel eindigt de Ljipstrjitte, ter hoogte van de Wylpstrjitte.

Fûgels fan Stiens
De straten van deze wijk Stiens-West zijn genoemd naar weidevogels. Het zijn de (op zijn Fries) 'greidefûgels' die hier in de nabijheid van Stiens de voorkomende vogelsoorten waren en zijn. De Friese straatnaam 'Ljipstrjitte' kun je naar de Nederlandse taal vertalen als 'Kievitstraat'.

Kievit
"In ljip' is dus 'een kievit'; de zo geliefde weidevogel die hier in Fryslân gelukkig nog steeds een veel voorkomende vogelsoort is in de weilanden en op de akkers, ook rond ons dorp. Het is een gracieuze vogel, als in een elegant maatpak en met een mooie kuif op de vogelkop. Je moet in het veld vooral eens rustig de tijd nemen om te genieten van het gedrag van de kievit. De spectaculaire, acrobatische en buitelende capriolen van de kievit zijn zo karakteristiek voor deze Friese weidevogel. De snel klappende bewegingen van beide vleugels maken het voor de vogelminnende Friezen zo welbekende geluid.
Met een beetje geluk kun je rijdend over de Ljipstrjitte vanuit het Stienser dorpscentrum in het westen over de Moundyk en de Brédyk (N357) heen in het veld nog steeds de ljip/kievit zien vliegen boven het Stienser Nijlân.


Geen opmerkingen: