zondag 29 januari 2012

Bestuursvergadering NBG in Haarlem

Vrijdag 27 januari 2012
Boekenpresentatie in de ontvangsthal van het NBG in Haarlem















Informatieronde
Vandaag wordt in het kantoor van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) te Haarlem een Informatie- en Vergaderdag georganiseerd voor de bestuurders van het NBG. Het ochtendprogramma bestaat uit een Informatieronde langs de afdelingen 'Vertalen & Bijbelgebruik' en 'Fondsenwerving & Communicatie'. Na de lunch wordt het eerste deel van de middag ingevuld met een bespreking van de plannen met betrekking tot het goed regelen van giften en nalatenschappen, die het NBG ten deel vallen ten behoeve van het bijbelwerk van het NBG in binnen- en buitenland. Ik woon alleen het tweede deel van het middagprogramma bij, waarin de agenda van de periodieke bestuursvergadering wordt afgehandeld.

Bestuursvergadering
Na het bespreken van enkele voortgangsverslagleggingen bespreken we aan de hand van een aantal schriftelijke en mondelinge mededelingen onder andere de binnenlandse en buitenlandse contacten en relaties met betrekking tot het bijbelwerkveld waarin het NBG opereert. Een belangrijke, natuurlijke partner van het NBG is bijvoorbeeld het Friese mediabedrijf, uitgeversgroep Jongbloed te Heerenveen.

West-Afrika
Het NBG werkt voor wat betreft haar bijbelwerk momenteel nauw samen met het Amerikaans bijbelgenootschap. De Westafrikaanse landen Togo, Benin en Burkina Faso zijn voor de komende jaren daarin onze speerpuntgebieden op het Afrikaanse continent. Het NBG werkt daar met name aan 'Capacity Building', investeren in programma's voor vertalen en alfabetiseren en het wederzijds van elkaar leren.

Bestuurszaken
We sluiten de vergadering af met enkele bestuurszaken, zoals (her)benoemingen, de portefeuilleverdeling en het voorbereiden van de bestuursconferentie die zal worden gehouden in de maand juni van 2012. Deze vergadering sluit ik af met een bewerking van een middeleeuws reisgebed voor pelgrims. Na afloop van de bestuursvergadering spreken we in klein comité als bestuurscommissie nog even door over (de procesgang met betrekking tot) het in de toekomst wederom benoemen van 'leden van verdienste', teneinde komende zomer daartoe desgewenst te komen tot een voordracht aan de landelijke Ledenraad van het NBG.

Geen opmerkingen: