maandag 12 september 2011

De Egodozen van OLB

Maandag 12 september 2011

Hier en daar in de lange wandelgang van de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs in het onderwijsgebouw van Stenden Hogeschool te Leeuwarden staan hoge stapels van kleine dozen geƫxposeerd. Ik sta stil voor een cluster met zogenoemde Egodozen.

De Egodozen zijn gemaakt door studenten van onze Opleiding tot Leraar Basisonderwijs. Elke student krijgt de opdracht om een eigen doos in te richten met het doel daarmee aan te geven wie hij of zij is. Je ziet dus ook veel namen en foto's. Als student geef je in de doos ook aan wat je leuk vindt. Zo zie je bijvoorbeeld exotische vakantiebestemmingen, geliefde huisdieren of gezelligheid-uitstralende foto's van de student met haar of zijn vriend(en) en vriendin(nen). Ook zaken als sporten, hobbies en muzikale aspecten komen in veel Egodozen voor.

Door hier aan te tonen wat je zelf belangrijk vindt, wordt met deze Egodozen duidelijk gemaakt wie je bent. Dat is hier en daar bijvoorbeeld duidelijk gemaakt met kleine woordkaartjes, waarop begrippen staan zoals 'vriendschap' en 'respect'. Verder zie je een Friese vlag, de liefde voor je woonplaats en het dorpje waar je 'thuis thuis' is. Ik zie ook logo's van bijvoorbeeld 'EHBO' en van 'World Servants': de christelijke organisatie die scholen, klinieken, schoonwatervoorzieningen en huizen in ontwikkelingslanden bouwt met hulp van groepen jongeren en volwassenen uit Nederland.

Het is een mooie opdracht met prachtige Egodozen, met unieke inhouden, die evenzovele unieke studenten representeren. Het is de presentatie van de nieuwe generatie meesters en juffen, de toekomstige leerkrachten in ons basisonderwijs, de studenten die ervoor hebben gekozen om de kinderen van het heden en de kinderen van de toekomst het lezen en schrijven te leren en die op allerlei andere manieren de basisschoolkinderen in de toekomst zullen toerusten met een goed basispakket aan houding, kennis, inzicht en vaardigheden om later zo goed mogelijk te kunnen functioneren in onze steeds complexer wordende samenleving.

Er zit al heel veel goeds in de dozen en in onze studenten. Wij mogen als hogeschool dat goede uit die studenten naar voren halen, zoals een beeldhouwer zijn houten beeld uit een boomstam tevoorschijn haalt. Het goede openbaart zich; het goede zat er immers al in.

Geen opmerkingen: