dinsdag 19 juli 2011

Bouwplaats Doha

Dinsdag 19 juli 2011

Toen we vorige week op werkbezoek waren bij Stenden University Qatar was het met meer dan 40 graden Celcius zo warm - en toen ook extreem vochtig warm - dat het beslist af te raden was om gedurende de dag buiten aan de wandel te gaan. Wandelaars en fietsers zie je dan ook nauwelijks in het stadsbeeld.

Als je van het ene geaircoolde gebouw naar het andere geaircoolde gebouw reist, doe je dat normaal gesproken in een auto, met uiteraard ook een airco. Reizend van de ene locatie naar de andere locatie reden we vorige week maandag langs de brede kustweg door de stad Doha. Deze Qatarese hoofdstad Doha is feitelijk één grote bouwplaats. Overal waar je om je heen kijkt, zie je hoge bouwkranen, immense steigers en lange schuttingen waarachter bouwlieden werken, zelfs bij deze extreem hoge temperaturen. Op veel bouwplaatsen wordt 24 uur per dag gebouwd. Bussen rijden af en aan om buitenlandse arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Sri Lanka, India en Nepal tussen de bouwplaatsen en hun buiten de stad gelegen woonkampementen te vervoeren.

Architectuur is echt een item in Doha. Als de ene bijzonder vormgegeven kantoor- of woonflat bijna gereed is, staan de bouwkranen al weer een eindje verderop om een nog mooier, nog hoger, nog opvallender, nog fantastischer bouwwerk te realiseren. Jaar in, jaar uit gaat deze bouwcompetitie door, dus inmiddels heeft Doha langs de kustlijn een indrukwekkende skyline gerealiseerd.

Als over enkele jaren - in het jaar 2022 - de Wereldkampioenschappen Voetbal hier in Doha worden georganiseerd, zal bij dit huidige bouwtempo en bij deze architectuurcompetitie hier ten tijde van deze voetbalcompetitie een wereldstad zijn verrezen, die de vele televisiekijkers - die zo'n WK met zich meebrengt - van de ene verbazing naar de andere verbazing zal voeren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Wyb,
wat schrijf jij onderhoudend! Ik zou er zo willen gaan kijken.
groet, Corrie van Noort

Wiep Koehoorn zei

Dag Corrie,
Dank voor je compliment. Altijd fijn om te weten dat het wordt gewaardeerd. Vanwege de drukke agenda in Doha heb ik tijdens beide werkbezoeken nog maar betrekkelijk weinig van de stad gezien, maar wat je ziet, verbaast en nodigt uit om over te verhalen. Wellicht komt er nog een gelegenheid dat je er ook eens aan het werk gaat. Dat is zeker een aanrader, vooral ook omdat de samenwerking met onze Qatarese collega's door hen bijzonder op prijs wordt gesteld. Je merkt daar dat je over de grenzen heen samen één hogeschoolgemeenschap vormt en je komt ook altijd met nieuwe ideeën terug.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
coqa21juli11