zaterdag 25 juni 2011

Lustrum Triathlon Friesland 2011 in Stiens

Zaterdag 25 juni 2011

Rond het uiteinde van de Kletsefeart bij de Griene Leane in Stiens is het een drukte van belang. De jaarlijkse 'Triathlon Friesland' is vandaag weer in Stiens, met als thema 'Sportief genieten in Stiens'. Dit 'Kampioenschap Noord-Nederland' wordt al weer voor de vijfde keer in Stiens gehouden. Meer dan 300 deelnemers, veel sponsoren en met de inzet van meer dan honderd vrijwilligers is het met medewerking van de gemeente Leeuwarderadeel de triathloncommissie van Sportvereniging Friesland weer gelukt om een dijk van een triathlon te organiseren.

Om 11.00 uur wordt begonnen met de Kidstriathlon. In de Kletsefeart is voor de verschillende afstanden een zwemparcours uitgezet. Enkele tientallen kinderen springen in de vaart en stellen zich watertrappelend op onder de startlijn. De bootjes van de Reddingsbrigade dobberen terzijde en enkele duikers van de Reddingsbrigade liggen tussen de kinderen in het water. De kids weten dat ze alleen maar een hand op hoeven te steken om snel uit het water te worden gehaald door de Reddingsbrigade; een hele geruststelling. De wedstrijdspanning en het koude water van de Kletsefeart worden al snel enkele kids teveel en nog voordat het startschot klinkt, worden er al acht kids door de leden van de Reddingsbrigade in de reddingsboot gehesen. De eerste uitvallers in het zicht van de startlijn. Maar de resterende grote groep kids gaat fanatiek van start na het startschot, aangemoedigd door ouders en overig publiek.

Een half uur later start de Jeugdtriathlon voor de jeugd van 11 tot en met 15 jaar. Ook zij hebben aangepaste afstanden voor de onderdelen zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarna volgen de wedstrijden voor volwassenen. Alle zwemonderdelen vinden plaats in de Kletsefeart. Op de brug tegenover onze woning staan 'De Keallepoaten', het dweilorkest van Christelijke Brassband 'De Nije Bazún" uit Britsum. De toeschouwers op de brug lachen hartelijk als het dweilorkest 'Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan' inzet op het moment dat een klein motorbootje onder de brug door vaart.

De achtste en de kwart triathlon worden zowel in de trio-estafettevorm voor teams als in de vorm van een individuele sportprestatie uitgevoerd. Na het zwemmen in de Kletsefeart door de woonwijk Aldlân, het fietsparcours ook in Aldlân en het hardlopen rondom het centrum van Stiens is de glorieuze finish op de Griene Leane, weer ter hoogte van de Kletsefeart. Het weer werkt met de aanhoudende motregen niet echt mee, maar verder zorgen organisatoren, toeschouwers en sporters voor een feestelijke jubileumdag sportief genieten in Stiens.

2 opmerkingen:

johanna noot zei

Leuk stukje.... Helaas regende het bijna de hele dag maar was toch weer en geweldig evenement..

Wiep Koehoorn zei

Dag Johanna,
Inderdaad jammer van het regenachtige weer, maar deelnemers en publiek hebben desondanks met elkaar toch een fantastische sportdag beleefd.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
25juni11