zondag 9 januari 2011

Zomaar een Zon-dag in de Sint-Vituskerk van Stiens

Zondag 9 januari 2011

Als we vanmorgen tegen 9.30 uur ter kerke gaan in Stiens, staat de eeuwenoude Sint-Vituskerk boven op de dorpsterp omringd door de welbekende dubbele rij bomen schitterend in het heerlijke zonlicht, afstekend tegen een mooie lichtblauwe winterlucht. Een ware Zon-dag.

Bij aanvang van de ochtendkerkdienst deelt dominee Jaap Overeem mee dat één van onze andere gemeentepredikanten - dominee Gerrit Wessels - enige dagen geleden wegens een hartinfarct is opgenomen in het ziekenhuis. Een grote schrik, vooral voor hem zelf, maar natuurlijk ook voor zijn gezin, familie en allen die hem kennen. Gelukkig gaat het naar omstandigheden momenteel goed met dominee Wessels en we hopen en bidden dat zijn herstel voorspoedig mag verlopen.

Daarna pakt dominee Overeem de draad van de dienst weer op. Er wordt gezongen, gebeden, een overleden gemeentelid herdacht, uit de Bijbel gelezen, gepreekt en aan het eind van de dienst vieren we met zijn allen het Heilig Avondmaal, zittend en staand in een grote kring in het omvangrijke koor van deze bijzondere dorpskerk. Na de ochtendkerkdienst staat de koffie voor iedereen klaar, wordt de Taizéviering van vanavond voorbereid in de kerkzaal en begint in de consistorie onderin de immense kerktoren van de Sint-Vituskerk de eerste sessie van de belijdeniscatechisanten, onder leiding van dominee Overeem. We horen dat er een betrekkelijk grote groep belangstellenden gehoor heeft gegeven aan de uitnodiging van dominee Overeem om met elkaar van start te gaan met deze serie gespreks- en voorbereidingssessies.

Later op de dag hoor ik dat een vlak boven Stiens wonende jongeman zich bij deze groep catechisanten onder in de kerktoren heeft gemeld met het verzoek om hier een pelgrimsstempel te verkrijgen van het Jabikspaad. Deze jonge pelgrim van ongeveer 20 jaar is met volle pelgrimsbepakking nog maar net op weg gegaan om het Jabikspaad als aanlooproute te gebruiken om in de komende maanden de meer dan 3.000 kilometer lange pelgrimstocht te volbrengen naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Zomaar een Zon-dag in en rond de Sint-Vituskerk in Stiens. Na al die eeuwen heeft deze majestueuze terpkerk nog een belangrijke functie voor velen in en rond Stiens. We hopen dat dat nog lang zo mag blijven.

Geen opmerkingen: